Boomschijf.nl
Amstelveen
Informatie bezoekadres: klik hier
Whatsapp: klik hier
Telegram: klik hier
Email: info@boomschijf.nl


Wij zijn ALLEEN OP AFSPRAAK aanwezig dus maak een afspraak per Whatsapp.06-24395234. Vermeld wat u ongeveer zoekt (incl. maten en aantallen)

Terug naar hoofdpagina


Boomspecialisten

   
 • Tarzan Boomspecialisten heeft een eigen site
 • Voor welke werkzaamheden kunt u bij Tarzan Terecht?
 • Boom snoei en kap kalender
 • Boomverzorging
 • Boomverzorging is een vak
 • Natuurontwikkeling:
 • Bomen Toppen
 • Juridische zaken rondom bomen
 • Bomen en de maan
 • Projecten
 • de (petercelie) vlier als geluksboom:
 • Tarzan zijn werkzaamheden


 • Tarzan Boomspecialisten heeft een eigen site:
  Voor Tarzan Boomspecialisten verwijzen wij u graag naar onze boomspecialisten site: tarzan.eu
  Hier vind u alles over ons boom- snoei, kap, plant, onderhoud, controle etc. werk voor particuliere boombezitters.


  Voor welke werkzaamheden kunt u bij Tarzan Terecht?:
  "Ja, dat doen wij ook!
  Tarzan is van alle markten thuis. Kort samengevat; we doen eigenlijk alles op het gebied van bomen. Wat dacht u van:
  snoeiwerk, advies, veiligheidscontrole, bemiddeling (mediation) in (boom)geschillen, verwijderen bomen, aanvragen van subsidies en vergunningen, inventarisaties, planken zagen van bomen, klimdemonstraties, wegslepen of uit de sloot halen van bomen of takken, versnipperen van takken, bomen en takken verankeren, brandhout zagen/kloven, bestrijding van ziekte en plagen in bomen, advies, leveren en (ver)planten van bomen, opleidingen cursussen en presentaties over bomen en boom klimmen, lei en vormbomen ,wortelkluiten verwijderen, natuurontwikkeling, Detachering, onderhoud fruitbomen en hagen. etc. etc."


  Boom snoei en kap kalender:
  Wij merken bij Tarzan dat er veel onduidelijkheid is over het tijdstip van boomsnoei en zelfs kap.
  Eigenlijk kan het ook niet heel eenvoudig in een snoeikalender worden weergegeven. Om te bepalen wanneer een boom gesnoeid kan worden is afhankelijk van heel veel factoren waarbij de twee belangrijkste zijn:
  - Hoe reageert de boom op snoei in deze maand
  - Hoe willen wij/de klant dat deze gaat reageren op de snoei.

  Om toch enige orde in de chaos te scheppen kunnen wij proberen een aantal hoofdregels in acht te nemen:
  1 De beste tijd voor onderhoudssnoei aan een boom blijft; als deze vol in het blad staat (juni-oktober)
  2 Op zich kunnen bomen ook in de winter of het voorjaar gesnoeid worden maar fruitbomen, de esdoorn, berk, walnoot en haagbeuk niet!
  3 Knotbomen kunnen het beste geknot worden als er geen blad aan de boom zit (sept-maart).
  4 Kappen van bomen kan in principe het gehele jaar door maar niet als er een nest met eieren of jongen van vogels in zitten, deze zitten er in ieder geval niet in de winter.


  Tarzans Boom snoei en Kap kalender


  Boomverzorging:  Frans in actie

  elf jaar geleden begon ik met boomverzorging. Er is in die tijd een hoop veranderd. Maar nieuwe inzichten en methodieken hebben het werk zeker verbeterd, niet alleen voor de boom maar ook voor mij als boomverzorger!
  Boomverzorging is een vak
  Amstelveen 2004: het snoeien van een berk in Bovenkerk, uiteraard met alle benodigde veiligheidsmiddelen en verankeringslijnen.


  Om het goed te kunnen doen moet de boomverzorger niet alleen veel kennis hebben van de boom als levend organisme. Het is ook belangrijk dat de boomverzorger weet hoe hij veilig in en rond een boom kan werken. Ook weet de boomverzorger hoe hij zelfs in de moeilijkste situaties de takken en stammen aan de grond kan krijgen zonder gebouwen, schuurtje of andere obstakels te beschadigen.  Er zijn heel wat mensen die het vak van boomverzorger uitvoeren. Er zijn veel goede boomverzorgers. Helaas worden er nog heel wat bomen verzorgd door mensen die er geen verstand van hebben. Het werken in bomen is veel gevaarlijker als op de grond en een boom reageert anders op snoeien als een struik. De meeste mensen hebben nu eenmaal niet genoeg bomen kennis en inzicht om goed boomverzorgingswerk te leveren.
  In de loop der jaren is het werk van de boomverzorger erg veranderd. Vroeger werdt een boom nog gezien als een dier. Als er een probleem was werdt dit er uitgesneden in de hoop dat de wond dan wel dicht zou groeien net als bij een dier. Zo niet dan werd de wond opgevuld met beton en versterkt met stalen pennen. Een boomverzorger werd een boom"chirurg" genoemd. De inzichten zijn echter veranderd, gelukkig maar voor de bomen. Tegenwoordig wordt door een goede boom verzorger juist zo min en zo klein mogelijke wonden gemaakt en zeker worden er geen wonden meer uitgefreesd.


  Een iep verwijderen in Amsterdam.


  Snoeien doet groeien


  Waarom zou een boom gesnoeid moeten worden? Daar kunnen meerdere redenen voor zijn.
  Meestal wordt een boom gesnoeid omdat de boom voor de mensen of eigenaren te groot wordt. In principe hoeft het 'klein' houden van een boom geen nadelige gevolgen voor de boom te hebben. Denk maar eens aan een Bonsai. Bonsai is een kennis van duizenden jaren oud waarbij men een boom die normaal tientallen meters hoog wordt klein weet te houden. Deze bonsaibomen kunnen honderden jaren oud worden. Het is echter wel belangrijk dat men vroeg begint met snoeien. Het komt veel te vaak voor dat mij gevraagd wordt een boom te snoeien die al de volwassen proporties heeft bereikt. Dit kan wel gedaan worden, dan heet het kandelaberen. Echter ik ben er geen voorstander van. Het is namelijk veel beter om vanaf jongs af aan de boom in de gewenste vorm te snoeien. Dan hoeven er maar weinig takken en alleen kleine takken afgezaagd te worden...
  Eventueel kan er in sommige situatis ook wortelsnoei worden toegepast. Dit is veel beter voor de boom.

  ...een duidelijk voorbeeld van een plakoksel De veiligheid van een boom kan ook een reden zijn om een boom te snoeien. Het kan soms zijn dat een boom ligt gehouden moet worden in de kroon of dat een bepaalde 'zwakkere' takken (b.v. met plakoksels) uit een boom gehaald moeten worden om te voorkomen dat er takken uit de boom vallen of dat de gehele boom omvalt en daarbij zaken op de grond beschadigd. Hierbij geldt ook: haal altijd de boomverzorger er op tijd bij, zodat deze niet heel veel en hele dike takken uit de boom hoeft te zagen.

  Er kan nog een derde reden zijn een boom te snoeien. Deze geld met name voor monumentale bomen. Een boom leeft namelijk nooit langer dan 7 jaar!!!??? Nu zult u zich ongetwijfeld afvragen hoe een boom dan ooit honderden jaren oud kan worden. Dat zit zo:
  Alleen het buitendste laagje van een boom leeft. Al het hout binnenin de boom of tak is dood. Elk jaar maakt de boom aan de buitenzijde weer een nieuw laagje levend hout aan. Aan de binnenzijde van de stam sterven de 7 jaar oude cellen af. De dode cellen geven de boom stevigheid. Het transport van water en voeding vindt alleen maar plaats in het buitendste laagje levend hout.
  Waarom gaat een boom dan dood? Een boom groeit zichzelf dood! De boom maakt steeds nieuwe laagjes en nieuwe takjes aan en wordt alszodanig hoger en hoger en dikker en dikker. Op een gegeven moment is de boom zo hoog en zo dik dat het water dat opgezogen wordt door de wortels, de boomtop niet meer kan bereiken. Dan sterft de boom af. Door te snoeien kun je voorkomen dat de boom te groot wordt en zichzelf op die manier dood groeit. Met een Bonsai doe je dat in feite ook. Bonsai is japans voor 'eeuwig leven'. In principe kan een boom ook eeuwig leven zolang deze boom maar niet te groot wordt.


  Snoeiabonnement


  "Voor een vast bedrag per jaar kunt u bij Tarzan Boomverzorging een snoeiabonnement nemen."
  Tarzan Boomverzorging komt dan tenminste 1 maal per jaar langs als er blad aan de bo(o)m(en) zit, om te kijken of alles in orde is en evt. wat snoeiwerk of groeiplaatsverbetering toe te passen. Indien nodig komen wij tijdens de zomer of in het najaar terug om de boom een grote onderhoudsbeurt te geven. De boomeigenaar wordt van tevoren op de hoogte gesteld van de datum en tijdstip van de jaarlijkse boomcontrole, zodat de eigenaar aanwezig kan zijn bij de controle. Ook is Tarzan Boomverzorging altijd beschikbaar om gebroken dan wel beschadigde takken of andere zaken te herstellen dan wel te verwijderen.

  Voordelen:
  • Geen (slechte) rigoureuze ingrepen meer aan de boom.
  • Hele mooie en gezonde boom.
  • Indien er schade veroorzaakt wordt door de boom bent u niet wettelijk aansprakelijk (omdat u als eigenaar aan de zorgplicht hebt voldaan).  Waarom Tarzan ?


  Ik vind het onverantwoord dat mensen zelf in of aan hun boom gaan werken. Het is namelijk niet alleen erg slecht voor de boom maar vooral ook heel erg gevaarlijk . Een boom is zwaar en hoog. Mensen zijn nogal eens geneigd om een ladder tegen een boom te zetten en dan maar in die boom te gaan zagen. De ongelukken worden meestal veroorzaakt doordat de mensen er niet bij stil staan hoe zwaar een tak is en hoe een tak of stam valt. Staand op een lader wordt dan een tak afgezaagd. Het gebeurt te vaak dat mensen daarbij hun evenwicht verliezen of door de tak de ladder af worden gesleurd. Wanneer daarbij ook nog eens gebruik gemaakt wordt van een mechanische of electrische zaag is ook het gereedschap die (tijdens de val) en eigen leven gaat leiden en zodoende een groot gevaar vormt voor de gebruiker.

  Ikzelf werk zelden of nooit vanaf ladders. Een ladder is namelijk nooit te vertrouwen. Ze kunnen altijd omvallen en tijdens het werken in de boom heb ik op een ladder geen handen vrij om te kunnen werken. Uiteraard komt daar ook nog bij dat de meeste ladders veel te kort zijn.
  Als boomverzorger maak je of gebruik van klimmateriaal of een hoogwerker. Vanuit een hoogwerker of met klimlijnen kun je veilig werken. Meestal gebruik ik voor het werken in de bomen klimmateriaal bestaande uit een klimgordel en klimlijnen. Tijdens het klimmen zorg ik er voor dat je altijd met minstens één lijn vast zit aan de boom. Tijdens het zagen in de boom zit ik altijd met twee lijnen vast zodat ik stabiel hang en beiden handen vrij heb om te werken. Ik gebruik voor de het afzagen van takken het liefst een handzaag. Maar indien nodig gebruik ik wel de motorkettingzaag in de boom.

  De klimspullen die ik gebruik zijn specialistische klimmaterialen, speciaal en uitsluitend geproduceerd voor het klimmen en werken in bomen.


  Terug naar hoofdpagina  Boomverzorging is een vak:
  Om het goed te kunnen doen moet de boomverzorger niet alleen veel kennis hebben van de boom als levend organisme. Het is ook belangrijk dat de boomverzorger weet hoe hij veilig in en rond een boom kan werken. Ook weet de boomverzorger hoe hij zelfs in de moeilijkste situaties de takken en stammen aan de grond kan krijgen zonder gebouwen, schuurtje of andere obstakels te beschadigen.
  Er zijn heel wat mensen die het vak van boomverzorger uitvoeren. Er zijn veel goede boomverzorgers. Helaas worden er nog heel wat bomen verzorgd door mensen die er geen verstand van hebben. Het werken in bomen is veel gevaarlijker als op de grond en een boom reageert anders op snoeien als een struik. De meeste mensen hebben nu eenmaal niet genoeg bomen kennis en inzicht om goed boomverzorgingswerk te leveren. In de loop der jaren is het werk van de boomverzorger erg veranderd. Vroeger werdt een boom nog gezien als een dier. Als er een probleem was werdt dit er uitgesneden in de hoop dat de wond dan wel dicht zou groeien net als bij een dier. Zo niet dan werd de wond opgevuld met beton en versterkt met stalen pennen. Een boomverzorger werd een boom"chirurg" genoemd. De inzichten zijn echter veranderd, gelukkig maar voor de bomen. Tegenwoordig wordt door een goede boom verzorger juist zo min en zo klein mogelijke wonden gemaakt en zeker worden er geen wonden meer uitgefreesd.


  Natuurontwikkeling::
  Tarzan kan u helpen om meer (soorten) dieren, planten en bomen in uw tuin/park te krijgen. Ook zal hij altijd rekening houden met de aanwezige organismen in uw tuin wanneer hij werkzaamheden uitvoert.

  Hieronder ziet u een mooi voorbeeld van de slimme trucken die Tarzan ook in uw tuin kan uithalen om de dieren aan te trekken.
  deze holle boomstam is van boven gesloten het vormt een ideaal huis voor vleermuizen, oorwurmen (deze beestjes zijn weer zijn goed tegen luis) en trekken vogels aan. Boomkruipers en spechten zullen in de buitenzijde deze stam hun voedsel kunnen vinden.De meeste dieren kunnen alleen gebruik maken van deze holle stam wanneer deze hoger in de boom hangt. Dus wat doet Tarzan, hij hangt de stam op, hoog in een boompje. Tarzan heeft er twee opgehangen in een bosje van essen en elzen. Er staan heel erg veel boompjes in dit bosje. helaas moeten de bomen nog een jaar of 20 groeien willen zij aantrekkelijk zijn voor veel dieren. we kunnen het versnellen door deze oude boomstammen op te hangen. Ook zou Tarzan behulpzaan kunnen zijn bij het zo beheren van het bosje zodat de varieteit aan boomsoorten optimaal is voor de natuur.
  Hier nog een prachtig voorbeeld van natuurontwikkeling; De binnentuin van dit hofje aan de keizersgracht in Amsterdam was verwaarloosd en toe aan een opknapbeurt. Deze tuin is onmogelijk te bereiken met versnippertaars en dergelijk zwaar materieel, eerst zouden de takken dan met de hand door de gang naar de weg moeten worden gesleept een karwei dat Tarzan overigens vaak bij de hand heeft als hij weer een boom in een (Amsterdamse) binnentuin moet snoeien of weghalen.
  Wat natuurlijk veel leuker is om de takken in de tuin zelf te hergebruiken. Tegen de onderzijde van deze hele hoge stenen muur hebben we een takkenril gemaakt deze takkenril doet de muur al een stuk minder dominant overkomen doordat deze minder hoog lijkt. Ook voor de dieren is zo.n takkenril super! zij kunnen zich daarin verschuilen, wonen, voedsel zoeken etc. Nog een groot voordeel is dat het ook nog vaak goedkoper is dan om alles af te voeren of te versnipperen. Al met al een oplossing met alleen maar voordelen.

  Een aantal voorbeelden van dieren die graag vanm zoń takkenril gebruik willen maken: Vogels: Mussen, Mezen, winterkoninkjes, Puttertjes Goudhaantjes, Roodborstjes, Lijsters (Merel), Padden, Kikkers, Ringslangen, Salamanders, Egel, Marters, Veldmuizen (deze trekken weer diverse roofvogels aan!), Vele honderden soorten (nuttige) incecten zoals; oorworm, lievenheerbeestje, pissenbedden, kevers. (sommige van de vermelde soorten hebben ook water nodig laat Tarzan u informeren over de aanleg van een geschikte poel of vijver).


  Bomen Toppen:
  Waarom het “Bomen Toppen” moet stoppen! :
  Het toppen is is misschien wel de meest schadelijke snoeimethode die wij kennen. Toch, ondanks dat al meer dan 25 jaar de (vak) literatuur en tijdens congressen de voor bomen schadelijke effecten van het “Toppen”wordt uitgelegd, blijft het een veel gebruikte snoei maatregel. Deze brochure legt uit waarom het “Toppen” geen acceptabele snoeitechniek is.  Wat is Toppen?
  “Toppen” is het lukraak afzagen van boomtakken tot stompen of zijtakken die niet groot genoeg zijn om de eind takfunctie over te nemen. Andere benamingen voor het “Toppen” zijn; Kandelaberen, Kandeleren en Knotten.
  De meest gebruikte reden voor het toppen van bomen is dat de boom “te groot” wordt. Tuinbezitters hebben vaak het idee dat hun boom te groot zijn geworden voor hun tuin. Mensen zijn soms bang dat een grote boom gevaar kan opleveren. Het”Toppen” echter bied geen oplossing voor het kleiner houden van de boom en het verminderen van het gevaar. Eigenlijk, zal door het “Toppen” op de langere termijn het gevaar alleen maar toenemen! Het is een fabel dat een boom die je in de hoogte snoeit meer in de breedte gaat groeien!  “Toppen” maakt de boom gestressed.
  Bij het “Toppen” wordt vaak 50 to 100% van de blad dragende kroon van de boom verwijderd. Omdat de bladeren de “voedselfabriekjes” van de boom zijn, wordt door het in één keer verwijderen van teveel aan blad(knoppen), de boom uitgehongerd. Het wegnemen van een zo groot percentagen van de kroon doet bij de boom een soort van overleverings mechanisme in werking stellen. De boom moet zo snel mogelijk nieuwe bladdragende takken aanmaken om te zorgen dat zij weer voedsel kan produceren voor stam en wortels. De boom activeert de slapende knoppen onder de snoeiwonden. Deze knoppen maken heel snel zo veel mogelijk twijgen. Om voldoende nieuwe twijgen aan te maken, moet de boom putten uit haar energie reserves aanwezig in de stam en wortels. Door de onverwachte vraag naar zo veel opgeslagen energie zal de boom serieus verzwakken en soms zelfs binnen 3-5 jaar (als de energie reserves op zijn) sterven.
  Een gestressde boom heeft onvoldoende weerstand om zich te beschermen tegen aantastingen door schimmels, bacterieen virussen en insecten. De grote open wonden leggen het binnendste van de boom (wat normaal gesproken beschermd wordt door de schors) bloot als toegangspoort voor aantastingen en invecties. De boom is niet in staat om de wonden af te sluiten tegen aantastingen, veel schadelijke organismen worden extra aangetrokken door de geur van deze open wonden.  “Toppen” veroorzaakt Rot!
  De beste plaats om een tak af te zagen is net buiten de takkrans waar de tak vast zit aan de stam (of grotere tak). De boom is biologisch gezien toegerust om zulke wonden af te grendelen, in ieder geval wanneer de boom gezond is en de wond niet groter is dan 10 cm doorsnede. Zaagsnedes gemaakt in de doorgaande tak maakt wonden die de boom niet kan afgrendelen. Het blootgelegde hout zal gaan rotten. Er zijn maar weinig bomen die het grote aantal grote wonden veroorzaakt door het “Toppen”kunnen afgrendelen. De rottings organismen (met name schimmels) hebben daardoor vrij pad om zich door de gehele boom te verspreiden.
  “Toppen” kan leiden tot zonnebrand
  Een boom heeft in de zomer duizenden bladeren en twijgen die naast het produceren van energie ook een deel van het zonlicht tegen houden. Wanneer een boom onvoldoende blad kan aanmaken in het voorjaar zal de stam en takken van de boom bloot staan aan U.V. stralen en hitte. Dit kan veroorzaken dat het cambium weefsel, vlak onder de schors afsterft, last krijgt van kankergezwellen of opensplijt.

  :
  “Toppen” maakt een boom gevaarlijk.
  Het overlevings mechanisme dat de boom snel meerdere scheuten doet aanmaken onder elke afgezaagde stomp heeft uiteindelijk zeer nadelige gevolgen voor de boom. De scheuten ontstaan uit knoppen die in de bast zitten van de oude tak. Anders dan bij normaal ontwikkelde zijtakken die zich in een kamertje van overlappend stam of takweefsel ontwikkelen, worden deze nieuwe scheuten alleen vastgehouden in de buitendste laag stam of takweefsel. De nieuwe scheuten groeien snel, soms wel 2.5 meter per jaar! Helaas zijn de scheuten gevoelig voor breuk, vooral tijdens harde wind. Het ironische is dat terwijl het doel was om de boom lager en veiliger te maken, de boom alleen maar gevaarlijker is geworden en nog sneller gaat groeien na het “toppen”.  “Toppen” maakt een boom lelijk
  De natuurlijke takstructuur van een boom is een wonder van de natuur. Bomen vormen een varieteit aan vormen en groei eigenschappen, allemaal met hetzelfde doel; om zoveel mogelijk zonlicht op te vangen met hun bladeren. Het “Toppen” verwijderd de uiteinden van de takken waarbij lelijke stompen achterblijven. “Toppen” verwoest onherstelbaar de natuurlijke perfecte vorm van een boom. In de winter ziet een “getopte” boom er vormloos en toegetakeld uit. In de zomer is het een dichte bal bladeren zonder zichtbare takken die een boom juist haar karakter geven. Een “getopte” boom zal nooit meer in staat zijn haar volledige natuurlijke vorm terug te krijgen.  “Toppen” maakt een boom duur Een getopte boom is veel duurder in onderhoud als een goed gesnoeide boom. Als de boom het “Toppen” al langer dan 3 jaar overleeft, zal deze elke paar jaar opnieuw moeten worden getopt. Wanneer je een “getopte” boom niet elke paar jaar opnieuw topt zullen er na een aantal jaren veel takken spontaan uit de boom breken. Wanneer de boom door het “Toppen” dood gaat moet deze alsnog worden weggehaald. Een goed gesnoeide volwassen boom hoeft maar eens in de 5 tot 15 jaar te worden gesnoeid Aan “Getopte” bomen kleven ook nog een aantal verborgen kosten. Een “Getopte” boom kan zelfs de ontroerend goed waarde naar beneden brengen. De vormloze “Getopte” bomen worden meer gezien als extra onderhoudsposten. Een gezonde goed onderhouden boom kan juist de waarde met 10 tot 20 % verhogen. Een andere mogelijke kostenpost van “Getopte” bomen is de mogelijke aansprakelijkheid. “Getopte” bomen zijn extra breukgevoelig en kunnen daardoor gevaarlijk zijn. Aangezien door een gerechtelijke deskundigen het “Toppen” van bomen gezien word als een onacceptabele snoeimethode, kan een rechter besluiten dat de boomeigenaar aansprakelijk is voor de door de ΅Getopte” boom aangerichte schade.  Het kan ook anders........
  Soms is het nodig om de omvang van een boom te verkleinen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als een boom met haar takken te dicht bij een bouwwerk komt of wanneer buren moeite hebben de takken van uw boom boven hun tuin. Voor de boom is het veel beter om in die gevallen (gefaseerd) hele takken rondom aan de onderzijde of aan één zijkant weg te nemen. De boom word dan soms asymetrisch maar dit heeft geen gevolgen voor de stevigheid van de boom. De takken van een boom in het bos beginnen ook pas heel hoog en aan de bosrand zie je dat bomen ook maar aan één zijde takken hebben. Vaak word als reden om een boom te toppen, gezegd dat de boom te veel licht weg neemt. Een getopte boom neemt echter na een aantal jaren veel meer licht weg als een boom die helemaal niet, of vakkundig gesnoeid is. Er komt veel meer licht in huis en de tuin wanneer met gewoon de onderste takken van een boom wegneemt.
  Zijn er nu echt onoverkomelijke problemen met de hoogte van een boom dan is het beter om de bestaande boom weg te halen en een nieuwe boom te planten van een soort die van nature nooit hoger word als de maximaal gewenste boomhoogte.  Uw boom laten snoeien door een specialist
  Het snoeien van bomen is een specialistisch en gevaarlijk werk. Een goede boomspecialist heeft de kennis en ervaring om bij het snoeien van uw boom rekening te houden met de reactie van de boom op de snoei ingreep. Een goede boomspecialist kijkt zeker 20 jaar vooruit! Een goede boomspecialist zal altijd veiligheidslijnen en gordels gebruiken tijdens het werken in de boom. Hoveniers en tuinmannen zijn vaak niet kundig genoeg om voor uw boom de juiste maatregelen te treffen. Het inhuren van een boomspecialistisch bedrijf is ook verzekeringstechnisch verstandiger.  Hoe herkent u een boomspecialist
  Een goed boomspecialist noemt zich boomverzorger of boomspecialist, en niet;
  Tuinman, Houthakker, boomchirurg, Hovenier, Boomzager of Klusjesman.
  De boomspecialist hoort u een bon of faktuur te geven met 19 % BTW.
  Vraag of de boomspecialist in het bezit is van het diploma European Tree Worker, u kunt op deze site: klik hier controleren of dit diploma echt is.
  Vraag aan de boomspecialist hoe hij/zij denkt aan te kunnen tonen dat hij/zij een goed boomspecialist is.
  Vraag hoe vaak de boomspecialist naar vakgroep bijeenkomsten gaat (b.v. K.P.B. Bijeenkomsten) en hoe hij zijn vakkenis bijhoud.
  Vermijd boomspecialisten die: Het toppen van bomen adviseren of aanprijzen. Een boomspecialist met kennis van zaken weet dat het bomen “Toppen” schadelijk is voor bomen en hij kan u ook uitleggen waarom.
  Voor het snoeien van bomen gebruik maakt van stalen punten die hij in de bast van de boom zet. Deze zogenaamde klimsporen beschadigen de boom ernstig en dienen alleen gebruikt te worden wanneer een boom word gekapt.  Deze brochure is een bewerking vanuit het engels. Oorspronkelijke Titel “Why Topping Hurts Trees” uitgegeven door de: International Society of Arboriculture

  In het Nederlandse Bewerkt door:
  Ing. Frans van Vugt
  Tarzan Boom- & Snoei specialisten
  Ringdijk Boven Polder 23A
  1188WC Amstelveen
  0297-582994
  www.tarzan.eu
  F@TARZAN.EU


  Terug naar hoofdpagina  Juridische zaken rondom bomen:
  Bomen zijn natuurlijk maar dat wil niet zeggen dat ze "vogelvrij" zijn.

  Tarzan krijgt geregeld vragen of opmerkingen zoals:
  - Als wij een paar meter stam met wat takken laten staan hebben wij geen kapvergunning nodig.
  - Overhangende takken van buren mogen wij gewoon verwijderen.
  - Wat als mijn boom omvalt en schade veroorzaakt.
  - Ik heb schade door een omgevallen boom/tak. En nu willen "ze" de schade niet vergoeden!
  - De boom van de buren staat binnen 2 meter van de erfgrens dus deze moet gekapt worden.
  - De buurman/aannemer heeft schade veroorzaakt aan mijn boom wat moet ik doen?

  - Op de volgende site vind u op eenvoudige wijze uitleg over deze juridische vraagstukken. Wanneer u daar verder leest zult u merken dat de zaken wat genuanceerder liggen dan men veelal denkt.

  Mocht u er niet uit komen bent u natuurlijk welkom per E-mail vragen te stellen.

  Ook kunt u contact op te nemen met: vanzinderen@broekmanadvocaten.nl 035-5381888


  Bomen en de maan:
  De stand van de maan heeft invloed op onze aarde. Dit is duidelijk te zien aan de hoogte van de zeespiegel (eb en vloed). Ook bomen worden beiinvloed door de stand van de maan. Hoe groot deze invloed is weet ik niet maar voor een ieder die ook deze invloed mee wil nemen in zijn/haar afweging wanneer een boom te behandelen volgt hieronder een overzicht van de beste momenten:


  Nieuwe/verduisterde maan: (maan is maar een heel klein sikkeltje of helemaal weg)
  Toenemende/wassende maan: (maansikkel wordt steeds groter)
  Volle maan: (maan is (bijna) helemaal rond te zien)
  Afnemende maan: (maansikkel wordt steeds kleiner)
  (zie ook)http://www.ezinenieuwemaan.nl/4.html#invloedmaanfasen

  - Plantwerk kan het best gebeuren bij toenemende maan omdat de wortelgroei dan het beste is.
  - Snoei kan het best gebeuren tijdens afnemende maan want dan trekken de sappen naar beneden en krijg je het minste bloeding en waterlot.
  - Oogst van fruit dat u direct consumeert kan het best gebeuren bij (bijna) volle maan want dan zitten de vruchten vol met energie.
  - Oogst van fruit dat u wilt bewaren kan het best gebeuren bij nieuwe maan.
  (zie ook)http://wassendemaan.blogspot.com/2004/04/tuinieren-met-de-maanfasen.html


  Projecten:


  Kroonverankeringen aanbrengen in bomen:
  Met name wanneer bomen ouder zijn of de bomen toen ze jong waren verkeerd zijn gesnoeid kan het zijn dat er takken zijn waarvan wij twijfelen over de sterkte.Door snoei kunnen wij vaak een hoop oplossen maar soms is het ook nodig om een kroonverankering te plaatsen. Hiermee voorkom je dat de tak uitbreekt of mocht deze toch uitbreken dat deze tak in de boom blijft hangen. Deze kroonverankeringen dienen om de 3 tot 5 jaar deskundig te worden gecontroleerd.  Grote boom verwijderen in een kleine binnentuin in Amsterdam:
  Een grote populier stond hier in een hele klein binnentuin in Amsterdam. De boom was er slecht aan toe en moest derhalve in kleine stukjes worden weggehaald. De hele boom moest vervolgens in stukjes door het huis worden gedragen om van al het hout af te komen

  U ziet dat Tarzan stukje bij beetje de boom kleiner zaagt.


  De stukken hout laat Tarzan zijn assistent(e) op de grond aan een touw beheerst naar beneden zakken.  Hier ziet u alleen de onderstam van de boom staan ook deze wordt in kleine stukjes aan de grond gebracht.


  Klimmend Snoeien van eeuwenoude eiken in stadspark Velp (Gld.):
  Geen boom te hoog of tarzan kan hem wel (klimmend) snoeien. Deze enorme Eiken moesten gesnoeid worden zodat er geen afgestorven takken meer naar beneden zouden vallen. Voor het snoeien van deze bomen (7 stuks) werdt Tarzan gevraagd
  De bomen zijn wel 30 meter hoog en de onderste takken beginnen pas op 12 meter Heel veel spannend klimwerk.
  Hier zit Tarzan op een tak aan de buitenzijde om daar dood hout weg te halen.


  Wortels verwijderen:
  Een groot en vooral sterk gedeelte van een boom zit onder de grond. Na het verwijderen van een boom laat Tarzan bij voorkeur de wortelkluit lekker zitten, hij zaagt ze op een speciale manier in zodat de afbraakorganismen (schimmels, insecten wormen etc.) de wortel lekker snel oppeuzelen (verrotten).

  Bij deze boomstronk heeft een enthousiaste tuinman 3 dagen besteed aan het vrijgraven van de wortels en deze stuk voor stuk door te zagen. Het bleek echter ook voor deze tuinman ondoenlijk.
  Tarzan werdt erbij gehaald om met professionele apparatuur de wortels te verwijderen. De tuineigenaar had namelijk niet zoveel tijd om te wachten tot de natuur haar werk heeft gedaan met het verteren van de wortels.
  Met de speciale stobbefrees is het mogelijk deze wortels (stobbe) weg te frezen. Deze machine kan overal bij komen waar ook een kruiwagen bij kan.
  Wat achterblijft is een dik mensel van grond en stukjes hout die snel verteerd worden tot voeding voor de nieuwe planten of boom.


  Takkenversnipperaar:
  Tarzan is in het bezit van een krachtige 16 Pk takken versnipperaar die door zijn compacte vorm nagenoeg in elke tuin kan komen. Wij kunnen takken versnipperen tot voedzame mulch. Verspreid over uw tuin is dit net als afgevallen bladeren een goede voedingsbodem voor uw planten en bomen.

  De snippers zijn ook zeer geschikt voor het aanleggen van paadjes en om te verwerken in uw composthoop.
  Uiteraard kunnen wij ook voor u de snippers meenemen waarna ze verwerkt gaan worden tot compost in een professionele composteerderij.


  Bomen planten:
  Er is voor tarzan niets leuker als om een nieuwe boom te planten, of u te adviseren bij het planten van bomen. Vraag Tarzan welke boomsoort op welke plaats het meest geschikt is zodat u niet over een aantal jaren voor hoge kosten of onaangename verrassingen komt te staan.
  Dit Vind Tarzan nu mooi, Nieuw leven in een oud jasje.
  Deze beuk was te slecht om te handhaven, er was gevaar van omvallen. Daarom hebben ze de oude boom omgezaagd maar een nieuw boompje geplant in het binnenste van de oude boom. Het nieuwe boompje zal ook een goede start hebben want het verrotte binnenste van de oude boom is een goede voedingsboden.
  Bomen planten met kinderen
  Bomen planten voor een feest of verjaardag.


  aanplant 15 enorme lindes:
  Afgelopen week is Tarzan Boomspecialisten bezig geweest met het planten van 15 lindes in het Amsterdamse Bos. De lindes zijn in 25 jaar op het Bomencentrum te Baarn opgekweekt tot bomen met een stamomtrek van wel 70 centimeter! Na een bezoek aan deze kwekerij door een delegatie van het Amsterdamse Bos besloten zij tot de aankoop deze grotere lindes. Hiermee wilden zij de opengevallen plaatsen in hun 70 jaar oude lindelaan langs de Bosbaan opvullen.
  De aanvankelijke meervoudig onderhandse aanbesteding kreeg uiteindelijk een meer turn-key karakter toen Tarzan Boomspecialisten na een uitvoerig bodemonderzoek en monitoring er achter kwam dat het hier om een moeilijke groeiplaats ging. Tijdens dit Turn-key proces is door middel van een samenwerking tussen Het Amsterdamse Bos, Bomencentrum Baarn en Tarzan Boomspecialisten tot de best mogelijke oplossing gekomen voor het duurzaam aanplanten van de grote bomen.
  Voor de uiteindelijke uitvoering is het 4 man sterke Tarzan team 3 dagen bezig geweest. Ook is 3 dagen de hulp ingeroepen van een 5 tons rupskraan en gedurende 1 dag is een 24 tons rupskraan behulpzaam geweest met het afladen en planten van de 3 ton zware bomen. Het Bomencentrum Baarn heeft met 4 opleggers moeten rijden om de bomen aan te voeren! Het uiteindelijke resultaat, waarbij in maar 3 dagen het laanbeeld is hersteld, werd door alle patijen als sensationeel ervaren.
  Voor meer foto's klik hier


  Detachering:
  Tarzan wordt ook door gemeenten, profincies en bedrijven ingehuurd om te ondersteunen bij de boomwerkzaamheden.
  Hier is Tarzan ingehuurd bij de gemeente Amstelveen. Tarzan werkt erg graag samen met de bomenploeg van deze gemeente. Het zijn niet allen fijne mensen om mee te werken maar zij zijn ook zeer deskundig op het gebied van boomonderhoud langs de openbare weg.
  Er moesten hier drie hele grote zieke iepen worden verwijderd. De bomen waren vanaf de weg goed toegankelijk dus Tarzan hoefde niet te klimmen. Er werden hoogwerkers ingezet!
  Zwaar materieel werd ingezet om het hout en takken af te voeren naar een bedrijf die er compost van maakt.


  Zieke bomen dankzij verbouwingen en/of tuinaanleg/renovatie:
  Helaas, tarzan komt het (veel te) vaak tegen. Een huis met een hele mooie boom in de tuin gekocht. Huis en tuin worden opgeknapt, binnen drie jaar wordt deze prachtige boom ziek! Dit had voorkomen moeten worden, want vaak is het dan al te laat!
  Altijd als mensen mij bellen dat hun boom ziek is. Vraag ik hun of hun huis de voorgaande drie jaar is verbouwd of tuin opgeknapt. In 90%! van de gevallen is dat ook zo. Is Tarzan een waarzegger? Dat niet, maar bij verbouwingen en tuin aanleg wordt door bouwvakker en hoveniers geen of onvoldoende rekening gehouden met de wortels van de bomen. Vaak word gedacht dat zolang er niets zichtbaar beschadigd word, er niets aan de hand is! Dit is zeker NIET het geval. De zwakste plek van een boom zit nu juist in de (haar) wortels, het aandrukken of afsluiten van de grond (door het rijden, ophogen, aanleggen gazon of bestrating binnen een straal van 10-15 m vanaf de stam) worden vaak de wortels van de boom onherstelbaar beschadigd. Bij een boom die dit nooit gewend is zullen binnen drie jaar na het aandrukken of afsluiten van de grond de tekenen van ziekte tevoorschijn komen. De boom heeft veel minder blad, het aanwezige blad blijft klein en vaak komen er zelfs al paddestoelen aan de voet van de boom groeien.
  Om de boom beter te maken is lang niet altijd mogelijk en kostbaar. Voorkom dit soort problemen door vanaf het begin een professioneel boomverzorging in te schakelen en ook zijn advies op te volgen. Helaas zijn er maar zeer zeer weinig bouwvakkers en hoveniers/tuinmannen (je zou van deze laatste groep toch verwachten dat zij verstand van bomen hebben) die genoeg verstand van bomen hebben om de boom in te kunnen passen in de nieuwe plannen. Ook tijdens de werkzaamheden word bijna nooit genoeg rekening gehouden met de (haar)wortels van de boom.
  Beste huis en boom eigenaren vraag voordat u met de werkzaamheden begint een boom specialist, en vertel uw aannemer en hovenier naar de boomspecialist te luisteren omdat er anders boetes opgelegd zullen worden.

  Het komt ECHT heel vaak voor; dat mensen een huis kopen, juist om de monumentale boom en dat pas na alle verbouwingen de boomspecialist er bij gehaald die dan moet constateren dat het te laat is............


  Hieronder een verslag van een van de gevallen die Tarzan wekelijks tegen komt. Tarzan werd bij deze monumentale beuk geroepen omdat deze het zo slecht deed. Bij aankomst bleek inderdaad dat deze boom op sterven na dood was.
  De meeste mensen denken gelijk aan een ziekte in de boom of zo maar uit ervaring weet Tarzan; "bijna altijd wordt slechte gezondheid van een boom veroorzaakt doordat de wortels zijn beschadigd. Eigenlijk zie je nooit dat het probleem in de kroon zit"
  Na onderzoek bleek inderdaad dat er hier hele ernstige zaken zijn misgegaan. Er was hier drie jaar eerder de tuin opgehoogd oon onder de kroon van de boom. hierdoor ontstaat zuurstofgebrek bij de wortels deze sterven vervolgens af. Doordat de boom dan geen water en zouten kan opnemen zal binnen een aantal maanden of jaren de boom afsterven. Met behulp van Beluchtingsslangen heeft Tarzan nog geprobeerd de boom te redden laten wij hopen dat de boom het toch weet te overleven.
  Alstublieft mensen: wanneer u wilt ophogen, wilt bestraten, met machines of andere zware dingen onder een boom gaat rijden. Laat dan alstublieft een boomverzorger u adviseren hoe dit aan te pakken.
  DE MEEST GEVOELIGE PLEK VAN EEN BOOM IS ONZICHTBAAR ONDER DE GROND! HOUD HIER ALSTUBLIEFT REKENING MEE!


  Beuken snoeien in een wassenaars prive park:
  Tarzan Onderweg!!!
  In de boom aan het snoeien
  aanbrengen kroonverankering dit kun je in sommige gevallen doen wanneer er verhoogde kansd is dat een zware tak van een boom afbreekt.
  En onder de boom als grondman om de "Hulp Tarzan" te assisteren!


  Tarzan doet Jaarlijks mee met de boomklimwedstrijden voor boomverzorgers:
  De deelnemers van de L.B. wedstrijden 2006. Ook Tarzan was er bij!
  Tarzan weer op de grond na een snelle "Work Climb"
  Even uitrusten en ondertussen kijken hoe de collegas het doen daar in de boom (de kat uit de boom kijken)
  Een geslaagde redding van een gewonde collega vanuit een hoge boom.


  TARZAN heeft een prachtige monumentale Accasia in Amstelveen gesnoeid.:
  TARZAN heeft weer een prachtige monumentale Accasia in Amstelveen gesnoeid. Deze boom is wel 25 meter hoog en 70 cm dik wat voor een Accasia enorm is. Tarzan denkt dat dit zeker de dikste Accasia van Amstelland is. en verwacht dat deze met de juiste zorg nog jaren mee kan.


  Anne-Frank boom:
  Tarzan trad op als een van de boom deskundige bij de bezwaarcommissie.Tarzan Vind dat de kroon van De Anne Frankboom zover moet worden gesnoeid dat er geen gevaar meer is voor omvallen, Dit is mogelijk en een goedkope ingreep. Voor de boom kan het heel misschien betekenen dat deze niet opnieuw zal uitlopen. Maar waarom niet gewoon proberen, weghalen kan altijd nog! Of als de boom dan dood is dan kunnen we de dode onderstam laten staan. Een dode boom kan symbolisch soms wel meer betekenen als een levende. In ieder geval planten we ernaast een kindje van de boom.

  Nieuw leven naast het oude.
  Hier de conclusie van het rappport dat Tarzan Schreef voor behoud van de boom: Advies: Deze boom geeft duidelijk aan in een regeneratieproces te zijn. De oude kroon gaat nu afgestoten worden. Om te voorkomen dat er takken plotseling zullen afbreken zullen wij deze takken moeten wegnemen voordat deze afbreken. Wij zullen van tevoren delen van de kroon moeten gaan wegzagen. Hoeveel we wegzagen zal afhangen van hoe stabiel de onderstam nog is. De boom zal zelf aangeven hoeveel we kunnen laten staan van de stam. Vanuit het cambium in die onderstam zal de boom met nieuw weefsel weer nieuwe takken maken. De tweede generatie kroon van de Anne Frank Boom is een feit.


  foto hiernaast is een voorbeeld van hoe ook een paardenkastanje kan regenereren.
  Ook u kunt Tarzan vragen om voor u op te treden als boomdeskundige bij (juridische) geschillen.


  onderzoek en rapportage:
  Heeft u een boomonderzoek met eventuele reportage nodig.
  Redenen hiervoor kunnen zijn:
  - U wilt meer informatie hebben over uw boom - U twijfelt over de veilgheid van uw boom - De gemeente vraagt om een Boom Effect Analyse (B.E.A.) bij uw aanvraag voor een bouwvergunning. - Uw verzekeringsmaatschappij wil een rapportage over de veiligheid van uw boom. - Boom moet getaxeerd worden i.v.m. een schadegeval (boom taxatie).


  Onderhoud Coniferen:
  Er zijn volgens Tarzan maar twee manieren een conifeer in stand te houden.
  1) Deze boom laten uitgroeien tot volwaardige proporties!
  2) Deze boom elk jaar helemaal rondom scheren of knippen!

  Ad. 1 Coniferen hebben takken tot vlak boven de grond en worden echt enorm breed (tot 20 meter kroon doorsnede). Ze vormen dan prachtige afleggers waar weer nieuwe bomen uit komen. In Arboretum Trompenburg staat hier een prachtig exemplaar van. Voor wie geen "park" als tuin heeft is daar gewoon niet voldoende ruimte voor.

  Ad. 2 Om een conifeer beheersbaar te houden in een (stads) tuin moet je deze vanaf jongsaf aan jaarlijks helemaal rondom scheren. Een heel lastig werk helemaal als de bomen hoger zijn. Tarzan kan u dit werk uit handen nemen.


  Natuurontwikkeling:
  Tarzan kan u helpen om meer (soorten) dieren, planten en bomen in uw tuin/park te krijgen. Ook zal hij altijd rekening houden met de aanwezige organismen in uw tuin wanneer hij werkzaamheden uitvoert.

  Hieronder ziet u een mooi voorbeeld van de slimme trucken die Tarzan ook in uw tuin kan uithalen om de dieren aan te trekken.
  deze holle boomstam is van boven gesloten het vormt een ideaal huis voor vleermuizen, oorwurmen (deze beestjes zijn weer zijn goed tegen luis) en trekken vogels aan. Boomkruipers en spechten zullen in de buitenzijde deze stam hun voedsel kunnen vinden.
  De meeste diern kunnen alleen gebruik maken van deze holle stam wanneer deze hoger in de boom hangt. Dus wat doet Tarzan, hij hangt de stam op, hoog in een boompje.
  Tarzan heeft er twee opgehangen in een bosje van essen en elzen. Er staan heel erg veel boompjes in dit bosje. helaas moeten de bomen nog een jaar of 20 groeien willen zij aantrekkelijk zijn voor veel dieren. we kunnen het versnellen door deze oude boomstammen op te hangen. Ook zou Tarzan behulpzaan kunnen zijn bij het zo beheren van zoń bosje dat de varieteit aan boomsoorten optimaal is voor de natuur.
  Hier nog een prachtig voorbeeld van natuurontwikkeling; De binnentuin van dit hofje aan de keizersgracht in Amsterdam was verwaarloosd en toe aan een opknapbeurt. Deze tuin is onmogelijk te bereiken met versnippertaars en dergelijk zwaar materieel, eerst zouden de takken dan met de hand door de gang naar de weg moeten worden gesleept een karwei dat Tarzan overigens vaak bij de hand heeft als hij weer een boom in een (Amsterdamse) binnentuin moet snoeien of weghalen.
  Wat natuurlijk veel leuker is om de takken in de tuin zelf te hergebruiken. Tegen de onderzijde van deze hele hoge stenen muur hebben we een takkenril gemaakt deze takkenril doet de muur al een stuk minder dominant overkomen doordat deze minder hoog lijkt. Ook voor de dieren is zo.n takkenril super! zij kunnen zich daarin verschuilen, wonen, voedsel zoeken etc. Nog een groot voordeel is dat het ook nog vaak goedkoper is dan om alles af te voeren of te versnipperen. Al met al een oplossing met alleen maar voordelen.

  Een aantal voorbeelden van dieren die graag vanm zoń takkenril gebruik willen maken: Vogels: Mussen, Mezen, winterkoninkjes, Puttertjes Goudhaantjes, Roodborstjes, Lijsters (Merel), Padden, Kikkers, Ringslangen, Salamanders, Egel, Marters, Veldmuizen (deze trekken weer diverse roofvogels aan!), Vele honderden soorten (nuttige) incecten zoals; oorworm, lievenheerbeestje, pissenbedden, kevers. (sommige van de vermelde soorten hebben ook water nodig laat Tarzan u informeren over de aanleg van een geschikte poel of vijver)


  Boom vergiftigd door buurman:
  Het komt helaas wel eens voor dat Tarzan bij zieke bomen wordt geroepen die na onderzoek door Tarzan, Vergiftigd blijken te zijn. Tarzan houdt van bomen en verafschuwt dit soort praktijken! Tarzan gelooft en weet uit ervaring dat er andere oplossingen zijn.
  Voor sommige buren of omwonenden kan een boom een enorm probleem opleveren vaak is het een kwestie van overleg met uw buren. Het komt bijvoorbeeld maar al te vaak voor dat er een boom weg of gesnoeid moet worden van de boomeigenaar omdat "de buren er last van hebben" als ik dan vraag of de buren ooit gezegd hebben last te ondervinden blijkt dit niet zo te zijn en navraag bij buren leert vaak dat deze helemaal geen bezwaar tegen de boom hebben!!
  Tarzan hoopt dat buren met elkaar via een overleg tot overeenkomst kunnen komen over de boom in kwestie.
  Soms is dit overleg om wat voor reden dan ook, moeilijk of zelfs onmogelijk; Tarzan kan dan als bemiddelaar (mediation) optreden. Dit werkt meestal boven verwachting.  (hiernaast; een boom waarvoor het helaas te laat was, deze wilg is door een buurman vergiftigd)
  Tarzan kan ook wanneer de boom al is vergiftigd, of op een andere manier dood of ziek is gemaakt, via een klein onderzoek uitzoeken of de boom inderdaad opzettelijk is dood gemaakt, of vanzelf is dood gegaan. Tarzan kan vervolgens bemiddelen voor een oplossing of zelfs als deskundige in een rechtzaak u helpen dit soort praktijken aan te pakken.

  Sommige mensen denken dat zij gerechtigd zijn alle takken en wortels die in of boven hun grondgebied hangen weg te hakken. Dit is dus niet zo! Het mag alleen als de boom daar geen blijvende schade van ondervind! Als dit laatste wel het geval is valt het juridsch onder "Machtmisbruik", en is dit zeker strafbaar.  (hiernaast; Eerst heeft de buurman grote wortels doorgehakt wat zorgt dat rottingsschimmels vrij spel hebben om de boom van binnenuit weg te eten EN zorgt dat deze boom bij (harde) wind spontaan kan omvallen op de huizen, mensen of de weg!)
  Heeft u erg veel last van bomen in uw omgeving of heeft uw omgeving veel last van uw boom? Dan kunt u gratis bij Tarzan de brochure "bomen in de buurt" bestellen. In deze brochure vind u extra informatie die u kan helpen.  (hiernaast; Toen de boom ondanks de enorme wortelschade nog niet snel genoeg dood ging heeft buurman 3 gaten in de boom geboord en daar een middel in gegoten (ik ga niet vertellen welke middellen daartoe worden gebruikt). Hierna was de boom inderdaad binnen 2 jaar volledig dood!)
  (hiernaast; Was de boom eenmaal ernstig verzwakt door vergif en wortelschade! dan maken de schimmels (paddenstoelen) het werk af om de boom te verzwakken. Deze buurman heeft niet alleen iets van een ander onherstelbaar kapot gemaakt maar vooral een levensgevaarlijke boom gecreeerd!)


  Bomenlier:
  Met behulp van een speciale lier kan Tarzan ook op slecht toegankelijke plaatsen grote krachten uitoefenen.
  Hier hebben wij de machine gebruikt om een omgevallen boom uit een sloot te trekken
  Ook hebben wij deze ingezet bij het verslepen en stapelen van hele zware boomstammen.


  Tarzans gereedschap en Materieel:
  Tarzan Boomspecialisten heeft voor het snel en veilig uitvoeren van uw werkzaamheden o.a. de volgende gereedschappen:

  - Bestelauto, laadvermogen 600 kg trekvermogen 1000 kilogram.

  - Kiepauto speciaal smal kort model dat ook normaal de binnenstad in komt en aan de gracht aan 1 parkeerplaats genoeg heeft. Bak 180 bij 3 meter. Mag 1000 kg laden en 3500 kg! trekken.

  -Versnipperaar Rajo 18 pk met electrostart, 76 cm breed 150 kg eigen gewicht, eenvoudig demontabel versnippert takken tot een diameter van max. 15 cm.

  - Stobbefrees, 18 pk 75 cm breed, zelfrijdend.

  - Gemotoriseerde lier, trekkracht ca. 1000 kg met benzinemotor, vooral handig voor het op onbereikbare plaatsen (uit de sloot) lieren van hout.

  - Diverse kettingzagen allen Stihl: (3*)MS 200, (2*)MS 360, (1*)MS 460, (1*)MS 880, (1*)electrische stihl,

  - Speciaal zwaar model afvangset met ingebouwde lier! waarmee wij takken onder voorspanning kunnen zetten of omhoog kunnen lieren.

  - Tifor takel (lier) 800 kg trekkracht.

  - Twee volledige klimsets om te snoeien en één volledige set om bomen te slopen.

  - Afvangsets in verschillende uitvoeringen (voor licht tot zwaar hout) met katrollen slings en lijnen.

  - Honderd pk traktor, Wij hebben de beschikking over een zware Ford tractor met giertank (watergeven) en een oude kuilsnijder (ideaal voor het oppakken en verplaatsen van grote stammen en hopen takken).

  - Diverse kabels en kettingen om bomen om te trekken of te verslepen.

  - Stihl bosmaaier met slagmes en draadkop.

  - Stihl motorgrondboor, Gebruiken wij met name voor het maken van voedings en beluchtings pijlers .

  - Aanhangwagens, wij hebben 2 kleine aanhangers en een grote met een kiepbak van 4 bij 2 meter en een laadvermogen van 2500kg!.

  Zoals u hierboven hebt kunnen lezen hebben wij met name klein en smal materieel die door deuren en tuinhekjes de tuin in kan komen. Dit maakt ons ook de ongeevenaarde specialist, juist voor de boomwerkzaamheden in tuinen, binnen tuinen en hofjes.


  Lei en vormbomen:
  Deze Appelboom is door Tarzan als leiboom gevormd. Deze leivorm heet een "palmet vorm" om een boom in deze hele oude leivorm te krijgen heb je toch wel een paar jaar geduld en gedegen verstand van bomen nodig. U zult begrijpen dat Tarzan al een paar jaar 3 a 4 maal per jaar langs komt om de boom in deze vorm te leiden en bij te houden. Het kost een beetje maar dan heeft u wel een plaatje van een boom die ook nog helemaal vol met appels hangt. Zo'n boom tegen een muur geleid geeft uw huis of schutting gelijk een heel andere sfeer mee.
  Hier een detailopname van de prachtige appels die deze leiboom voortbrengt
  Hier nog een leiboom van Tarzan de "vrije vorm" ook dit kleine appelboompje (1.5 bij 1.5m) droeg dit jaar tientallen appels groot en erg lekker.
  Aanplant van sierpeer in de leivorm.

  Hier komen de boom aan op het adres, de toekomstige eigenaar is onder de indruk van de enorme afmetingen die de nieuwe bomen al hebben. Tarzan heeft deze bomen zelf bij een speciale kweker opgehaald.


  Bij deze bomen is er voor gekozen om zo min mogelijk grote palen e.d te gebruiken. Wij vinden namelijk de boom mooi en niet allerlei (stalen) constructies om de boom te leiden. WE hebben ook geen boompalen maar grondankers gebruikt voor de bomen.
  De eerste 10 jaar zal het nog wel nodig zijn om de takken langs latten te geleiden. A


  Paddenstoelen en bomen:
  Bomen hebben een hele bijzondere relatie met paddenstoelen.
  Bomen kunnen namelijk niet zonder paddenstoelen leven, maar er zijn ook weer paddenstoelen die een boom dood maken.

  De paddenstoelen die een boom nodig heeft om te overleven noemen wij "Mychorrizza".
  De paddenstoelen die bomen dood maken heten "Zwammen".

  hieronder zal ik meer vertellen over Mychorriza. Over de Zwammen leest u meer onder [Eet uw eigen boom op!] (klik hier)!

  foto van de vrucht van een oesterzwam.


  Wij kennen paddenstoelen als die leuke hoedjes die in de herfst boven de grond uitsteken. Echter dit hoedje is niets meer als het vruchtlichaam (als het ware het "appeltje") van de paddenstoel. De eigenlijke paddenstoel (mycelium) bestaat uit een wijd vertakt stelsel van witte draden onder de grond (dit ondergrondse mycelium is als het ware de appelboom).

  Mychorriza is de verzamelnaam van een bijzondere paddenstoelenfamillie. Mychorriza leeft namelijk in symbiose (=samenwerking) met boomwortels. De Mychorriza leeft ondergronds op de worteltjes van de bomen. De Mychorriza draden zijn innig omstrengeld met de boomwortels. Van deze omstrengeling profiteert de Mychorriza doordat zij van de boom wat glucose uit de wortels mag zuigen. De boom profiteert op haar beurt van deze Mychorriza doordat deze draden extra vocht en voedcingszouten opnemen uit de bodem die de boom hard nodig heeft.

  Op de foto ziet u de knolletjes die de boom maakt waar de Mychorriza zich aan kan hechten


  Hoe kunnen wij de boom aan Mychorriza helpen?
  Mychorriza is van nature aanwezig in de oudere gezonde bosbodem. Daarom groeien bomen in het bos over het algemeen veel beter dan bomen in tuinen en weilanden. Om een boom die niet het geluk heeft in het bos te groeien, of om een boom die geplant wordt in een tuin of weiland die noodzakelijke Mychorriza te geven, gebruikt Tarzan speciaal geteelde en droog verpakte Mychorriza.

  Op de foto ziet u hoe de mychorriza draden innig verstrengelen zijn met een boomwortel

  Hoe kunt u uw boom aan Mychorriza helpen?
  Er zijn twee manieren om dit aan te pakken:
  1) U laat Tarzan komen. Hij zal uw boom onderzoeken en indien nodig, de benodigde schimmels en eventuele voedingszouten op de juiste manier toedienen.
  2) U bestelt bij Tarzan de Mychorriza. Tarzan kan u dan de Mychorriza in gedroogde vorm opsturen of u komt deze zelf afhalen in Amstelveen. Zie hiervoor Tarzan's Winkel op de Tarzan openings pagina

  Hoe gebruikt u de mychorriza.
  U moet ongeveer 1 eetlepel mychorriza gebruiken per centimeter stamdoorsnede met een minimum van 1 mok. U verdeelt deze Mychorriza over de bodem en werkt deze met de hand door de bovendste 10 centimeter van de grond over het worteloppervlak van de boom. Vervolgens dekt u de bodem af met een laagje bladafval of houtsnippers.

  wanneer gebruikt u ook mychorriza
  * Bij het zaaien en stekken voor een goede beworteling en minder uitval. * Bij het telen en onderhouden van planten voor een efficiënter gebruik van meststoffen en sterkere planten. * Bij het planten van bomen en heesters voor betere aanslag en doorgroei. * Bij begroeiing van bermen en geluidswallen, dijken en hellingen, tuinen en bedrijfsterreinen voor een snellere en dichtere groei, intensere doorworteling en vermindering van erosie. * Bij dak- en terrasbegroeiingen, golfterreinen en sportvelden voor een vermindering van droogtestress. * Bij problemen met bodemmoeheid met name bij rozen en fruitbomen. * Bij de recultivering van slechte of vervuilde grond. * Bij het natuurbeheer voor bevordering van biodiversiteit en bedreigde soorten. BR>
  voor meer informatie over Mychorriza zie: www.coriza.nl/mycorrhiza.htm

  op dit plaatje ziet u de invloed op de groei van planten en bomen. Links ziet u dat de plant zonder muchorriza veel slechter groeit als de rechter met Mychorriza. Ditzelfde geld voor bomen


  Klimop verwijderen of snoeien op muren en gevels:
  Tarzan gebruikt soms ook zijn boomverzorgings klimtechnieken om muur en gevelbekleding te snoeien of (deels) te verwijderen. Tarzan kan dit dankzij zijn kennis van veilige klim-en werktechniek en zijn technische achtergrond doen ook op grotere hoogte. Zonder gelijk dure en ingewikkelde steigers en hoogwerkers in te hoeven zetten.


  Inventarisaties en controles van groen en bomen:
  Tarzan heeft de kennis en ervaring in huis om bomen te inventariseren, te controleren en te onderzoeken. Wij inventariseren voor diverse opdrachtgevers de groene buitenruimte. Opdrachtgevers zijn met name, gemeentes, profincies, onderzoeks, ontwerp en ingenieurs buro's en particulieren.

  Wij hebben al inventarisaties gedaan voor: Gemeente Amsterdam (Stadsdeel Noord), Gemeente Hoogeveen (Downburstschade), Gemeente Medemblik, Fun Forrest, Kerkbos en Buurtverenigingenen. Momenteel zijn wij bezig met een groot project (het gaat hier om het visueel beoordelen van duizenden bomen) voor de Profincie Noord-Holland.
  Inventarisatie Stormschade na Downburst in gemeente Hoogeveen.
  Wij hebben O.A. ervaring met de volgende systemen: Geovisia (Bomenwacht), Boom KCB (Kees Verschragen), Greenpoint een eigen systeem en Het informatie systeem van de Grontmij.


  Tarzan Erkend opleidingsbedrijf:
  Tarzan is erkend als bedrijf waar mensen een vak kunnen leren. Tarzan vind het ook heerlijk om jonge enthousiaste mensen te begeleiden.
  Hieronder een van de jongens met ambitie tijdens de klimcursus die hij van Tarzan kreeg. 3 maanden later deed hij al mee met de Nederlandse Kampioenschappen voor studenten en werd 2e!! Vlugge leerling ....of.... Goede leermeester die Tarzan!
  Wil jij bij Tarzan: Helpen, Werken, Leren, Stage lopen of jezelf verhuren, in deeltijd of voltijd. Ben je gemotiveerd en flexibel?
  Stuur dan een bericht naar; (f@tarzan.eu)

  Tarzan zal op elk verzoek serieus ingaan en zal je altijd proberen te helpen.


  Kastanjemineermot Bestrijding:
  Een plaag die op vele Paardekastanjes te zien is, is de kastanjemineermot ("Cameraria orhidella").
  Beter gezegd: hetgeen vooral zichtbaar is, is het effect van de larven van deze mot op de bladeren van de kastanjebomen. De larven zorgen namelijk voor een bruine verkleuring op de bladeren, door het verdwijnen van het bladgroen tengevolge van de larven. De bladeren vertonen eerst bruine vlekken, nadien valt het blad vroegtijdig af.
  Het gevolg van deze mot (eigenlijk, van haar larven) is dat de boom niet of onvoldoende energiereserves kan aanmaken tijdens de zomerperiode. Indien dit lang aanhoudt kan dit uitputting van de boom teweegbrengen

  Om de boom reventief te beschermen tegen deze plaag moet men alle afgevallen bladeren afvoeren. Dus NIET enkel de bladeren opruimen van onder de boom en (al dan niet na verhakselen) op een hoop leggen, maar werkelijk het laten afvoeren van de bladeren. Systematisch moet elk blad op de grond weggehaald worden, op deze manier belet men dat de eitjes van de motten, die in het blad zijn gelegd, uitkomen en opnieuw de boom gaan infecteren. Dit is de meest effectieve maatregel.
  Om de boom nog extra te beschermen kan men "feromoonvallen" plaatsen in de bomen.
  Deze vallen lokken de volwassen mannelijke motten m.b.v. van specifieke feromonen (geurstoffen). De motten komen de val binnengevolgen en verdrinken in een vloeistof. Bij het plaatsen van de vallen kan men er immers voor zorgen dat ze amper of niet zichtbaar zijn door ze temidden van de bladeren van de boom op te hangen.

  Deze vallen kunnen een meerwaarde bieden doordat ze de volwassen mannelijke mot vangen (en doden).

  De vallen moeten periodiek worden geleegd en voorzien van een nieuwe capsule feromonen.

  Door deze twee technieken te combineren (= afvoeren van afgevallen bladeren + plaatsen van feromoonvallen) kan men een positieve invloed betekenen voor de bomen.  Toepassing:

  Men kan het beste 4 keer per seizoen de lokstof vernieuwen om de plaag van paardekastanjemineermotten goed te beheersen.

  Eerste keer: begin april
  Tweede keer: eind mei
  Derde keer: half juli
  Vierde keer: eind augustus

  In de maand oktober kunnen de fermoonvallen weer verwijderd en opgeslagen worden. Het water in de fermoonval dient vervangen te worden wanneer het wateroppervlak vol is met mineerm  de (petercelie) vlier als geluksboom::
  Het volgende bericht kreeg ik van een klant. Ik vond het zo mooi dat ik het graag met u wil delen:

  "Dag Frans,

  De ceder, hulst en tegenwoordig kastanje, de plaatsvervanger van de lijsterbes, staan er prachtig bij. Dus nogmaals dank, de lekkere thee had je dubbel en dwars verdiend... ;)

  Even wat anders, het is een beetje opmerkelijk; let wel, trek het je niet aan, zeg ik je alvast.
  Bij het snoeien van de hulst heb je een vlier / begin van een vlier gesnoeid. Nu ben ik bepaald niet bijgelovig, maar ik zal je vertellen dat dit eerder in onze familie gepaard is gegaan met ongeluk. Eenmaal hebben mijn 2e broer en mijn zusje na verwijdering van een vlier een bromfiets-ongeluk gehad; een ander maal hebben dezelfde broer en zusje een auto-ongeluk gehad. Vorige week viel de 2e zoon van deze broer achterover op zijn hoofd en liep een hersenschudding op; mijn zusje kreeg een toeval; en de jack russel van mijn vader werd overreden.
  Alledrie lijken er gelukkig weer bovenop te zijn. Nu kan ik natuurlijk nooit met zekerheid aangeven dat een causaal verband bestaat tussen het verwijderen van een vlierstruik en het ongeluk dat ons treft, maar, en ik was het eigenlijk een beetje vergeten, het is voor mij en mijn familie verstandig om verwijdering van deze plant te vermijden. Overal waar ik woon verschijnt een vlier, zelfs op het dakterras van onze vorige woning in Amsterdam. Dus beter nog: ik zal 'm koesteren.
  Al met al, nogmaals, ik zeg niet dat je er wat mee moet doen, maar ik geloof niet dat dit toeval is. Misschien creeren wij dit in onze familie omdat wij daar zelf in geloven, je weet het niet.
  In ieder geval, de reden waarom ik jou dit schrijf, is omdat ik weet dat jouw dagelijkse praktijk ongetwijfeld al veel kleur heeft en dat jij deze extra dimensie aan jouw vakgebied vast een zinvolle plaats weet te geven.

  Beste groet, nogmaals dank, en over de gesnoeide vlier: ik vermoed dat deze binnenkort wel weer opkomt.

  Henk Pieterse*
  "
  *naam is fictief i.v.m. beschermingvan het prive leven van deze klant.

  Mijn Reactie op dit bericht:
  Mijn Reactie op dit bericht: "Beste Henk,

  Wat een prachtig verhaal dat je mij schrijft, Ik geloof zeker dat er waarheid zit in jouw verhaal.

  Als je het goed vind zou ik graag bij jou een nieuwe vlier komen planten. Dit, om jou en je gezin extra geluk te brengen voor nu en in de toekomst.

  Als het mag wil ik graag een hele bijzondere vlier bij jullie planten, namelijk de "petercelie" vlier. Dit is een gewone vlier maar dan met een heel mooi fijn blad ingesneden als het blad van de petercelie.
  Dit is toenvallig ook nog eens mijn lievelingsstruik. Ze zijn moeilijk te krijgen dus het kan even duren voordat ik er een gevonden heb.

  Hartelijke groet van Frans" De plant cremonie onder het maanlicht. Het was een prachtige gebeurtenis met de ouders twee lieve kinderen en elk een glaasje rode wijn. Heerlijk om ook op deze manier met mijn vak bezig te zijn.


  Tarzan zijn werkzaamheden:
  - Omzagen boom
  - Boomstronk verwijderen
  - Rooijen en afvoeren 5 bomen en stronk
  - stronken verwijderen
  - Boom afzagen en afvoeren
  - Wegfrezen van een boomstronk
  - Coniferen haag rooien
  - Bomen snoien
  - Boomstobbe rooien
  - boomstronk verwijderen
  - snoeien en dode takken verwijderen
  -
  - eikenboom
  - Onkruid Jungle Verwijderen
  - Kappen Spar
  - Boomstam wegfrezen
  - Rooien grote kastanjeboom
  - Berk rooien
  - Boomstronk verwijderen
  - Boom rooien 10 meter 50cm diameter
  - boom 12 meter diameter 60 cm rooien inclusief wortel verwijderen
  - Berk kappen en stam wegfreesen.
  - Gevallen boom
  - My garden: a tree
  - has fallen because of the storm.
  - It has to be removed.
  - Het leeghalen van ca.100 m2 tuin
  - Spoed: blauwe regen knippen
  - bomen , 2 coniferen en een aantal boomstronken verwijderen
  - Verwijderen haag coniferen
  - Takken snoeien
  - Kappen van 5 bomen in achtertuin
  - Hoge Robinia snoeien
  - Conifeer en hulst
  - Het rooien (dus inc. wegfrezen wortels) van een grote
  - Conifeer van ca. 10 meter hoog) en een Hulst van ca. 4 meter hoog....
  - Verwijderen en meenemen van Blauwe Regen
  - De Blauwe Regen groeit van begane grond tot aan 4-hoog. Voor het verwijderen is toegang tot de tuin en de etages mogelij...
  - De marktplaats voor klussen
  - bedrijvengids
  - Alle opdrachten
  - Tuin
  - Personeel gevraagd
  - Klustips
  - snoeien
  - Werk in de tuin uitbesteden?
  - Vind je tuinman
  - Je wilt je tuin opnieuw laten aanleggen of anders indelen?
  - Plaats je opdracht op de marktplaats voor klussen.
  - Daar kun je kiezen uit honderden vakmannen.
  - Zij reageren vanzelf op jouw opdracht voor de aanleg van een tuin.
  - Jij vergelijkt offertes en referenties van de tuinmannen en bepaalt uiteindelijk
  - wie de klus in jouw tuin mag gaan uitvoeren.
  - Bomen rooien/snoeien RSS Feed voor laatste opdrachten in categorie Tuin
  - Opdracht
  - prijs
  - Heg snoeien ca. 15 meter
  - heg snoeien van ca 15m lengte. hoogte ca. 1,80 m € 186
  - Amstelveen (5km)
  - Kappen boom
  - Hoge spar of denneboom in voortuin kappen.
  - Gehele boom verwijderen
  - Kappen boom
  - Hoge spar of denneboom in voortuin kappen.
  - Diemen (10km)
  - Takken snoeien
  - Op grote hoogte hangen een aantal takken over mijn tuin.
  - Die takken moeten eraf.
  - Ik heb een ladder, een handtakkenzaag.
  - Amsterdam
  - Kappen van 5 bomen in achtertuin
  - In onze achtertuin staan 5 bomen,
  - Pinus (den),
  - een Picea (spar),
  - een Salix (wilg),
  - een Acer (esdoorn) en
  - Amsterdam
  - Hoge Robinia snoeien
  - We zouden graag deze boom laten snoeien,
  - aangezien deze te groot is en neemt nu teveel zon in de tuin weg.
  - maar het m...
  - Zwanenburg (14km)
  - Conifeer en hulst
  - Het rooien
  - inc. wegfrezen wortels)
  - grote Conifeer van ca. 10 meter hoog)
  - Hulst van ca. 4 meter hoog....
  - Woerden (22km)
  - Boom kappen
  - Wij zoeken iemand die een grote den in onze achtertuin wil afhakken
  - de wortel hoeft niet verwijderd te worden
  - Amstelveen (5km)
  - Boom snoeien
  - We zouden graag deze boom laten snoeien, maar weten niet of het wel kan in deze tijd van het jaar.
  - Haarlem (20km)
  - 5 bomen rooien -
  - Nieuwegein
  - In de voor- en achtertuin van ons nieuwe huis in Nieuwegein moeten 5 bomen gerooid worden (
  - incl. afvoeren ).
  - Vleuten (21km)
  - Verwijderen en meenemen van Blauwe Regen
  - De Blauwe Regen groeit van begane grond tot aan 4-hoog.
  - Voor het verwijderen is toegang tot de tuin en de etages
  - Amsterdam (12km)
  - Apeboom verwijderen
  - We hebben een apeboom in de voortuin staan die we graag willen laten uitgraven / verwijderen
  - Sassenheim (24km) G
  - Boom rooien en snoeiwerk
  - Wij zoeken iemand die een grote den uit de tuin wil verwijderen.
  - Verder dienen er coniferen gesnoeid te worden
  - Hilversum (23km)
  - Appelboom rooien
  - In onze voortuin in Amstelveen moet een appelboom eruit gehaald worden. De boom is ongeveer 5meter hoog
  - Amstelveen (5km)
  - Boom kappen en afvoeren
  - boomstronken wegfrezen
  - In de voortuin staat een boom die gekapt en afgevoerd moet worden.
  - De boomstronk hiervan en een andere boomstronk
  - Hoofddorp
  - Verwijderen coniferenhaag 10 mtr lang, 2,5 mtr hoog, 1 mtr breed
  - De volgende werkzaamheden:
  - 1. rooien coniferen;
  - 2. uitgraven wortels;
  - 3. afvoeren coniferen en wortels
  -
  - Bodegraven (23km)
  - Rooien en afvoeren van een coniferenhaag
  - De haag is circa 14 meter lang en circa 2,80 meter hoog.
  - De tuin is via de achterzijde toegankelijk
  - Heemstede (19km)
  - Boomtakken snoeien
  - Er mag een tak of 5,6 vanaf.
  - Met de juiste apparatuur & ladder is het een fluitje van een cent!
  - Ook graag de takken afvoerten
  - Bloemendaal (22km)
  - Achter gebleven wortel uit halen!
  - Berk verrwijderen
  - Het verwijderen van een berk,
  - Wortel hoef niet de worden verwijderd,
  - 30cm boven de grond afzagen.
  - Woubrugge (19km)
  - 3 bomen rooien en struiken verwijderen 1 ca 20m.
  - hoge den,
  - esdoorn
  - kleinere conifeer
  - incl. stobben rooien
  - geen vergunning nodig
  - en een aantal struiken snoeien
  - Haarlem (21km)
  - conifeer rooien,
  - verwerken en afvoeren en snoeien van hage beuk
  - Het rooien, verwerken en afvoeren van een 10 meter hoge conifeer.
  - Het begint als 1 stam en heeft vervolgens circa 4
  - Alphen aan den Rijn (20km)
  - bomen rooien uit tuin
  - In onze tuin staan 2 bomen in de weg.
  - we zoeken iemand die dit tegen een scherpe! prijs kan verwijderen.
  - Het budget
  - Lijnden (12km)
  - Haarwortels en overblijsel boomstronk weghalen in voortuin In de voortuin
  - 4 m2 haarwortels verwijderen in voortuin
  - boomstronk verwijderen zodat deze onder maaiveld niveau
  - Haarlem
  - Een van onze bomen in de tuin snoeien
  - We zijn aan het werk in onze tuin en zien dat de grootste boom veel licht wegneemt
  - . Graag willen wij deze gesnoeid hebben
  - Amsterdam (12km)
  - 1 boom kappen
  - Boom (iep) van 12 meter hoog kappen en afvoeren.
  - Boom staat in de voortuin.
  - Zaandam (22km)
  - Rooien beuk
  - Rooien beuk:
  - Stamdiameter op borsthoogte :
  - 69 cm Prijs voor:
  - Kappen boom Frezen stronk
  - hout blijft achter
  - Bussum (21km)
  - Leeg halen en afvoeren van voortuin
  - Het betreft hier een voortuin van 5 x 3 meter welke moet leeggehaald worden en voorzien worden van grindtegels en worteldoek
  - Haarlem (17km)
  -
  - Kappen Beuk,
  - wegfrezen stronk
  - Beuk moet worden verwijderd,
  - inclusief wegfrezen van de stronk.
  - Diameter stam op borsthoogte 68 cm.
  - Bussum (21km)
  - Boom rooien in achtertuin
  - Rooien van 1 esdoorn van naar schatting 8 meter hoog.
  - Omtrek van de boom op 1.40 meter is circa 69 cm.
  - De boom staat...
  - Utrecht (25km)
  - Ik zou van een zestal bomen willen dat de leeftijd wordt bepaald
  - snoeimogelijkheden in kaart worden gebracht.
  - Is bovenstaande mogelijk zonder dat er in de bomen wordt geboord?
  - Graag onvang ik meer informatie hieromtrent en een offerte.
  - Ik heb via een hoveniersbedrijf begrepen dat u stronken kunt wegfrezen.
  - Ik heb in mijn achtertuin het restant van een recent afgezaagde conifeer.
  - Nog slechts zo'n 20 cm boven de grond en zo'n 40 cm doorsnee.
  - Deze boom was flink doorgeschoten en ontnam alle groei van de planten in de tuin.
  - Ik zou graag op die plek een mooie niet al te grote loofboom willen planten,
  - . een fruitboom.
  - Verder heb ik daarnaast nog wat stronken van 'perongeluk gegroeide en inmiddels afgezaagde bomen'.
  - De achtertuin heeft een ingang via een poort.
  - Vraag: kunt u deze klus doen?
  - aan welke kosten moet ik denken?
  - op welke termijn zou u de klus kunnen klaren?
  - Wat ik eventueel nog wel zou willen is de achtertuin (die is nu een complete wildernis, omdat ik door mijn eigen werk hier niet aan toekom), onkruid vrij maken.
  - Doen jullie dat en hoeveel komt daar voor bij?
  - Als jullie dat doen, misschien aangeven wat dat per uur extra kost,
  - kan ik bepalen of jullie alles doen, of in ieder geval een flinke start maken zodat ik het zelf verder kan afmaken.
  - voeren jullie dat maar af, is voor jullie waarschijnlijk eenvoudiger dan voor mij. groet Op 11 aug 2010, om 15:11 heeft Frans van Vugt het volgende geschreven: > > Ik verwacht naast de arbeid ook nog wel tussen de 1 en de 3 m3 aan afval mee te moeten nemen. Of voert u deze eventueel zelf af? Afvoeren afval kost 26 euro per m3 >>>> We hebben jullie gevonden via jullie website en zouden graag wat informatie willen hebben over de mogelijkheden voor het snoeien van twee pruimenbomen in onze achtertuin (als ik het goed gemeten heb met diameters van 20cm en 12cm). Deze zijn de afgelopen jaren sterk gegroeid en zouden we graag uitgedund willen hebben en de takken boven de tuinen van buren verwijderd willen hebben. We wonen in Utrecht. Is dit een klus die jullie uit kunnen voeren? We zouden graag van tevoren willen weten waar we aan toe zouden zijn, dus is het waarschijnlijk een goed idee als we dan een offerte zouden kunnen krijgen. Ik neem aan dat er dan iemand langs moet komen. Op wat voor dagen kan dat? Kan dat ook in het weekend? Anders zou het wat ons betreft op een dinsdag of woensdag kunnen. >>>> >>>> Op wat voor termijn zouden jullie dan langs kunnen komen voor de offerte en op wat voor termijn voor het daadwerkelijke werk? >>>> >>>> Als jullie langskomen zouden we ook graag willen weten of we nog speciale voorzieningen moeten treffen (om de bomen goed genoeg bereikbaar te maken e.d.). Daarnaast hebben we ook een coniferen-"haag" die uiteraard ook de hoogte in gaat en waarover we dan graag advies zouden willen hebben mbt het onder controle houden van de omvang.

  De KWakel, Amsterdam, Amstelveen, Uithoorn, Aalsmeer, Kudelstaart, Osdorp, Centrum, Lijnden, BAdhoevedorp, Utrecht, Haarlem, Noord, Oostzaan, Durgerdam, Ransdorp, Schiphol, Aalsmeerderbrug, Rijsenhout, Weesp, Nes aan de Amstel, Ouderkerk aan de Amstel, a/d, Vinkeveen, Waverveen, Mijdrecht, Zaandam, Zaanstad, Loosdrecht, Hilversum, Bussum, Almere


  Terug naar hoofdpagina