Boomschijf.nl
Amstelveen
Informatie bezoekadres: klik hier
tel.: (0297) 582 994
email: info@boomschijf.nl
whatsapp: klik hierU bent hier op het juiste adres voor de aanschaf van een grote verscheidenheid aan boomstam producten. Op afspraak bent u welkom, U kunt altijd mailen of appen: klik hier!

Terug naar hoofdpagina


Tarzan in het Nieuws

   
 • Nieuwsbrief 2015
 • Nieuwsbrief 2014
 • NIeuwsbrief 2013
 • Tarzan in de Wijkkrant
 • Nieuws april 2013
 • nieuwsbrief 2012
 • Nieuwsbrief 2009


 • Nieuwsbrief 2015:

  2015, een krachtig en gezond jaar

  Het Tarzan Team in 2015 van boven naar beneden
  Nick, Chris, Vicente, Frans, Annemiek


  Het afgelopen jaar stond Tarzan Boomspecialisten in het teken van het bedrijf op de lange termijn. Zakelijk loopt Tarzan erg goed en wij hebben het persoonlijk ook naar ons zin, maar wij merken aan onszelf dat het werk zwaar is. Om zowel zakelijk als persoonlijk “gezond en krachtig” te blijven zijn er twee dingen die het afgelopen jaar extra aandacht hebben gekregen:
  1) Hoe zorgen wij dat ons lichaam het zware werk zo lang mogelijk volhoud?
  2) Hoe houden (of krijgen) wij leuke klanten met interessante en uitdagende opdrachten?

  Ad 1:) Boomverzorging is topsport, om dit vol te houden eten wij gezond en bewegen wij uiteraard veel. Echter ontbrak er nog wat specifieke zorg voor onze spieren, daarom is het Tarzan Team begonnen aan een wekelijkse yoga les. Ook hebben wij nu een eigen professionele bedrijfsmasseuse voor nog net even die extra lichamelijke optimalisatie. Om ons lichaam tijdens het werk wat minder te belasten hebben wij diverse karretjes en til hulpen aangeschaft. Die helpen ons om het transporteren van takken en boomstammen lichter en doelmatiger te maken. Daarnaast gaan wij, indien mogelijk, vaker gebruik maken van vrachtwagens en (hijs-) kranen.

  Vooral onze oude handgestuurde boom stronken freesmachine, zorgde voor een aanslag op ons lichaam. Dit heeft geleid tot de aanschaf van onze nieuwste machine met de toepasselijke naam: “Predator” (zichtbaar op de foto). Deze op afstand bestuurbare boomstronken frees rijdt op rupsbanden en is volledig hydraulisch aangedreven. De machine is automatisch uitschuifbaar tot 66 cm en kan daarom door smalle gangetjes en hekjes en zelfs door het huis om bij de boomstronk(en) te komen. Deze machine is zo sterk dat hij uitgeschoven de grootste boomwortels in vrijwel elke tuin ergonomisch,
  efficiënt en grondig kan verpulveren.

  Ad 2:) Wat is nu het leukste aan het werk vroegen wij ons af?; In eerste instantie de bomen, maar uiteraard zijn ook onze klanten zeer belangrijk. Wij doen wat het beste is voor de boom en dat geeft ons een fijn gevoel. Een tevreden boom is leuk, maar deze geeft ons geen complimentjes. Een tevreden klant daarentegen wel! Dat maakt de klant extra belangrijk. Om die leuke bomen bij die leuke klanten te behouden moeten wij er vooral voor zorgen dat wij bij deze klanten terug mogen komen. Wij gaan onze klanten extra helpen door voor hen bij te houden wanneer het tijd wordt voor een volgend onderhouds of inspectie beurt. Wij zullen onze klanten benaderen wanneer het zover is.
  Zo willen wij hen een stukje extra service bieden. Meer hierover verderop in deze nieuwsbrief.

  Onze nieuwste aanwinst Vicente.

  Ik ben Vicente Juarez van Leeuwen en de nieuwste aanwinst van het team. Ik heb een bewogen jaar achter de rug waarin ik zowel fysiek als mentaal verscheidene veranderingen heb ondergaan. Laat ik mij nader verklaren:

  Eind 2014 heb ik mijn bachelor politicologie afgerond. Een opmerkelijke vooropleiding voor een boomverzorger hoor ik u denken. Daar moet ik u dan ook direct gelijk in geven. Na het voltooien van mijn studie stond ik voor de keuze om hieraan een academisch vervolg te geven. Na lang wikken en wegen koos ik ervoor om dit niet te doen.
  Ik had voor en tijdens mijn studie al eens kennis gemaakt met de boomverzorging en bij Tarzan vond ik mijn plek. Het verschil met het studentenleven kon niet groter zijn. Waar mijn studentenbestaan nauwelijks fysieke inspanning vereiste, los van de incidentele zware boekentas, staat dit uiteraard in schril contrast met de dagelijkse realiteit van het sjouwen van boomstammen en het klimmen in bomen. In het eerste half jaar viel ik bijna zeven kilo af. Mijn mantra was in die tijd: opstaan, werken, eten, slapen. Hoewel dit te voorzien was werd ik er toch door overvallen. Ik at twee keer zoveel, sliep twee keer zoveel en in de weekenden was het niet veel anders.

  Gelukkig ben ik goed ondersteund door de rest van het team en kost alles, nu ik meer ervaren ben, gelukkig al een stuk minder inspanning.Hoewel het beeld, wat ik hierboven schetste, ietwat negatief lijkt, is mijn ervaring allerminst negatief. Wat er tegenover staat is dat ik dagelijks op plaatsen kom waar menig mens zijn hele leven niet komt. Namelijk in de top van een boom. De spanning en trots die ik daarbij ervaar laat zich moeilijker in woorden vatten dan alle ongemakken die ik in mijn begin periode heb mogen ervaren. Afgelopen jaar is een jaar van nieuwe indrukken geweest, waarin ik veel geleerd heb. Ik kijk nu al uit naar komend jaar waarin mijn collega’s en ik weer samen de bomen mogen trotseren.

  Boom snoei en kap kalender.

  Wij merken bij Tarzan dat er veel onduidelijkheid is over het tijdstip van boomsnoeien en zelfs kap. Eigenlijk kan het ook niet heel eenvoudig in een snoeikalender worden weergegeven. Wanneer een boom gesnoeid kan worden is afhankelijk van heel veel factoren, de twee belangrijkste zijn:
  - Hoe reageert de boom op snoei in deze maand?
  - Hoe willen wij/de klant dat deze gaat reageren op de snoei?
  Om toch enige orde in de chaos te scheppen kunnen wij proberen een aantal hoofdregels in acht te nemen:
  1 De beste tijd voor onderhoud-snoei aan een boom blijft, als deze vol in blad staat,
  juni tot oktober.
  2 Op zich kunnen bomen ook in de winter of het voorjaar gesnoeid worden, met uitzondering van fruitbomen, de esdoorn, de berk, de walnoot en de haagbeuk!
  3 Knotbomen kunnen het beste geknot worden als er geen blad meer aan de boom zit (sept-maart).
  4 Kappen van bomen kan in principe het gehele jaar door maar niet wanneer er een nest met eieren of jongen van vogels in zitten. De beste periode voor het kappen van bomen is de winter, omdat je dan zeker weet dat je deze zaken niet aantreft.

  De bodem, het belangrijkste voor een boom:


  Steeds vaker komen wij tot de conclusie dat het belang van de groeiplaats van een boom niet alleen door boomeigenaren maar juist ook door bouwbedrijven, hoveniers en tuinmannen erg onderschat wordt. Dit leidt geregeld tot: “een mooi, opgeknapt huis of aangelegde tuin maar de gekoesterde boom is door de werkzaamheden wel erg ziek geworden”.

  De dikke wortels van een boom zorgen voor een stevige verankering in de bodem. Boomwortels vertakken zich in steeds fijnere worteltjes, die op het laatst zo klein zijn als een enkele cel (wortelhaar). Bomen worden bij de opname van water geholpen door bepaalde bodemschimmels. Het opgenomen water met voedingselementen wordt naar de bladeren getransporteerd waarvan de boom met behulp van zonlicht en CO2 zijn voeding (glucose) aanmaakt.
  Groeiplaatsverbetering van een Abeel. De “arme” grond hebben wij met de hand deels uitgegraven en vervangen door een rijkere bodem.
  Via de bastvaten wordt deze voeding o.a. weer terug naar de wortelcellen getransporteerd. In de wortelcellen wordt de aangevoerde voeding, met behulp van de zuurstof die de wortel opneemt uit de omliggende bodem, omgezet (verbrand) tot de energie die nodig is voor instandhouding en aanmaak van cellen. Het wortelgestel van een boom is zeer omvangrijk en een boom zal zijn wortels zoveel mogelijk de kant op sturen waar het meeste te halen valt.Het kan dus heel goed zijn dat uw boom aan de kant van bijvoorbeeld de oprit bijna geen wortels aanmaakt terwijl de boom aan de andere kant meterslange wortelstelsels, tot in de tuin van de buren, heeft gemaakt.

  De meeste problemen met de gezondheid van bomen in onze regio worden veroorzaakt door gebrek aan zuurstof in de grond. Dit komt doordat de grond teveel is samengedrukt of doordat de zuurstof toevoer wordt verhinderd. Daarnaast zijn de bodemorganismen die de boom helpen bij de opname van water of bij het opneembaar maken van voedingselementen erg gevoelig voor het ontbreken van voldoende humus of mulch. Een tuin waar al het blad wordt geruimd, veel bestrating is of waar de boom in een strak gemaaid gazon staat, bevat onvoldoende mulch voor deze bodemorganismen wat uiteindelijk zichtbaar zal worden in een slechtere gezondheid van de boom.

  Vooral door werkzaamheden wordt de bodem, vaak door machines of voertuigen, samengedrukt. Ook wanneer de grond wordt opgehoogd of waar bijvoorbeeld verhardingen en gazons in de buurt van bomen worden aangelegd, komen wij vaak zieke of stervende bomen tegen. Helaas wordt de schade aan de boom pas na enkele jaren door de klant herkend. Vaak zijn er dan al zo veel wortels afgestorven dat de boom niet meer te redden is. Het is dus altijd belangrijk eerst te informeren naar de gevaren, wanneer u werkzaamheden in de buurt van de boom gaat verrichten, dit om de bodem gezond te houden. Er zijn namelijk vooraf goede mogelijkheden om deze problemen te voorkomen.

  Bomen en boomveiligheid


  Het afgelopen jaar hebben wij een flinke zomerstorm gehad waardoor veel bomen om ons heen zijn gesneuveld. Gelukkig zijn onze klanten er goed vanaf gekomen. Van de duizenden bomen die wij onderhouden zijn er maar een drietal bomen die door de zomerstorm gebroken takken hadden. Dit zal ongetwijfeld komen doordat wij deze bomen voor onze klanten goed controleren en onderhouden.

  De enorme ravage die wij in tuinen en plantsoenen om ons heen gezien hebben, heeft ons wederom doen inzien hoe belangrijk deze boomcontroles en het onderhoud, juist ook voor particuliere boombezitters, is. Geregeld krijgen wij vragen over de veiligheid van bomen. Uiteraard proberen wij mensen dan zo goed mogelijk te helpen, maar in de gevallen waar het een boom betreft die wij niet kennen, kunnen wij meestal niet meer doen dan het advies geven een boom(veiligheid)onderzoek uit te voeren en een daaraan gekoppeld advies af te geven.

  Bij een boom(veiligheid)onderzoek, komen wij bij u langs, doen het boomonderzoek en u krijgt direct een mondeling advies. Daarnaast nemen wij alle tijd om al uw vragen over uw bomen te beantwoorden. Dit onderzoek en advies is er al vanaf 0 euro. Na dit onderzoek en advies weet u in ieder geval waar u aan toe bent en indien nodig kunnen wij ook direct een offerte voor het onderhoud opstellen zodat u meteen inzicht heeft in de eventuele kosten. Een aantal veel voorkomende, algemene vragen kunnen wij hier al beantwoorden:
  Deze Treurwilg werd slachtoffer van de hele harde windvlagen tijdens de
  zomerstorm 2015 de schade aan de houten schuur bleef beperkt tot een paar gebroken dakpannen.
  1) Moet elke boom perse gesnoeid worden en wordt elke boom veiliger door (flink) snoeien?
  – Nee, het is niet zo dat elke boom die niét is gesnoeid onveiliger is dan een boom die wél is gesnoeid. Sterker nog, de meest gevaarlijke bomen zijn veelal juist de bomen die in het verleden (uit angst voor “omvallen”) verkeerd of teveel zijn gesnoeid. Om gevaar zetting en noodzaak tot snoei van een boom te bepalen is dus eerst deskundige controle nodig.

  2) Moet ik (voor de verzekering) mijn boom (jaarlijks) laten controleren?
  – Nee, dit hoeft niet. Zoals het in het wetboek staat bent u wettelijk verplicht “voldoende zorg” aan uw boom te besteden. Wat met “voldoende zorg” precies wordt bedoeld is niet echt vastgelegd maar wanneer je kijkt naar rechtszaken uit het verleden zie je dat bij overheden wel geëist wordt dat zij elke boom om de 1 tot 5 jaar controleren en registreren. Bij particuliere boombezitters wordt slechts verwacht dat “zij niet nalatig zijn”. Het komt erop neer dat wanneer u als particuliere boomeigenaar ziet of had kunnen zien dat een boom gevaarlijk is of zou kunnen zijn (dood, verrot, gescheurd etc.) u deskundige hulp in moet schakelen of had moeten schakelen. Echter het verdient zeker aanbeveling om in overleg met ons te bepalen of een boom gecontroleerd dient te worden en zo ja om de hoeveel jaar. Vraag ernaar wanneer wij bij u zijn!

  3) Moet u een rapport hebben betreffende uw boom om te bewijzen dat u deze door ons hebt laten controleren?
  – Nee, een factuur van ons waarop staat dat wij de boom hebben gesnoeid is voor een particuliere boomeigenaar genoeg om te bewijzen dat u “voldoende zorg” heeft besteedt aan uw boom. Daarmee hebt u namelijk het bewijs dat u de bomen deskundig heeft laten onderhouden. In sommige gevallen zetten wij op de factuur een regel waarin staat omschreven of er veiligheidsrisico’ s zijn en over hoeveel jaar er weer onderhoud gepleegd moet worden. Het is wel zaak dat u de adviezen die de boomspecialist geeft (bijvoorbeeld de geadviseerde onderhouds- of controle frequentie) op te volgen zodat u hierin geen nalatigheid kan worden verweten.

  4) Ik durf niet te slapen uit angst dat mijn boom door mijn huis heen valt.
  – Elke boom kan omvallen, het risico is enorm te verminderen door ons uw bomen te laten controleren en indien nodig te onderhouden. Maar hoe dan ook, een boom valt niet zomaar dwars door een huis! Onze Nederlandse huizen zijn zo sterk gebouwd dat zij een boom gemakkelijk tegenhouden en u binnenshuis veilig bent. Houdt er rekening er mee dat er in Nederland maar zeer sporadisch mensen verongelukken door spontaan omvallende bomen en deze mensen bevonden zich vrijwel altijd buiten (in de auto). Veruit de meeste ongelukken met bomen gebeuren door mensen die bomen (onprofessioneel) gaan snoeien of kappen of bij omstanders die te weinig afstand bewaren.

  Van afval tot “levend” ornament.


  Bij de meeste van onze klanten voeren wij al het hout en de takken af met onze grote aanhanger of een vrachtwagen. De takken worden dan bij ons op het bedrijf met een enorme machine klein gemaakt waarna de snippers over het land worden verspreid. De boomstammen worden verwerkt tot diverse artikelen, van brandhout; waarmee wij het kantoor en ons huis verwarmen, tot planken, schijven en complete kunstwerken. Er gaat dus niets verloren. Toch zouden wij graag vaker het hout en de takken ter plekke verwerken bij de klant, bijvoorbeeld tot een takkenril, of brandhout of zelfs planken. Ook is het mogelijk om ter plekke van het hout sculpturen of meubels te zagen. Durft u het aan?

  Nóg meer service voor onze “vaste” klanten.


  Wij willen onze klanten ook graag ter plaatste direct een antwoord geven op al hun vragen, of deze nu gaan om advies voor hun boom of tuin of om een offerte voor bepaalde werkzaamheden. Al onze Tarzans / al onze werknemers die het werk uitvoeren kunnen direct al uw vragen beantwoorden en kunnen ter plaatse een offerte opmaken. Heeftt u dus vragen en is één van ons bij u in de tuin of in de buurt aan het werk, stel deze vraag dan alstublieft direct zodat wij u meteen kunnen helpen.

  De meeste voldoening halen wij uit onze vaste klanten. Wij vinden dat juist deze klanten extra service van ons moeten krijgen. Dit deden wij al door 10% korting over onze uurtarieven te geven. Nu gaan wij óók nog voor onze klanten bijhouden wanneer het tijd wordt voor de volgende boom onderhoudsbeurt. Zij krijgen van ons een bericht als het zo ver is, dan hoeft u daar zelf niet aan te denken. Over het algemeen kunnen wij zelf, wanneer wij bij u zijn, bepalen wanneer het verstandig is om weer terug te komen en in welk seizoen dat dan het beste is. Uiteraard mag dit initiatief ook van uw zijde komen.

  Bomenliefde of last.


  Een mevrouw mailde ons:
  “Ik heb misschien een rare vraag want ik heb een boom in mijn Amsterdamse binnentuin die er al veertig jaar staat en waar ik erg blij mee ben. Nu heb ik nieuwe buren die mij hebben gevraagd, of ik de boom niet even kan snoeien, want ze hebben last van bladeren in hun tuin en de duiven poepen op hun terras en zij zeggen dat ik alle overhangende takken er af zou moeten snoeien. Maar ik vind zo’n kale boom helemaal geen gezicht.”

  Voor ons is het helemaal niet raar dat mensen onder druk van hun buren bij ons uitkomen. Sterker nog, dagelijks zijn wij bezig met bomen waarbij de buren de aanleiding zijn geweest. In dit geval konden wij mevrouw gelukkig al geruststellen met de mededeling dat de buren niet kunnen eisen dat zij al de overhangende takken zomaar moest verwijderen en ook dat de buren dit niet zomaar zelf mogen doen. In de wet staat wel dat overhangende takken na een sommatie mogen worden verwijderd, dit geldt echter wel alleen voor de overhangende takken, en niet voor de hele boom. Zolang dit onderhoud rondom een huis niet beschadigd en ook de boom niet schaadt. Een boom aan één zijde of geheel kaal snoeien schaadt de boom wel degelijk en kan dus niet geëist worden.

  Daarnaast geldt (in dit geval gelukkig) in Amsterdam voor elke boom dat deze niet zonder kapvergunning rigoureus gesnoeid mag worden. Dus al zou mevrouw het willen dan nog mag zij niet zonder kapvergunning (die voor deze maatregel niet verleend zal worden) zo rigoureus snoeien. Toch heeft deze mevrouw wel een wettelijke en morele plicht om haar boom te laten onderhouden en uiteraard kan daarbij best rekening worden gehouden met de verzoeken van de buren. Mevrouw heeft op ons verzoek een afspraak voor de uitvoering van het snoeiwerk gemaakt, in samenspraak met de buren.

  Tijdens het snoeiwerk konden wij dus ook met deze buren overleggen waar nu precies de grootste problemen zaten. Wij hebben geprobeerd binnen de wettelijke regels de boom zo te snoeien dat de klachten van de buren zo veel mogelijk opgelost waren, maar waarbij de boom ook mooi en gezond bleef. Doordat de buren door ons, als onafhankelijke deskundige, werd uitgelegd wat er mogelijk was en zij invloed konden uitoefenen op het werk gaf dit hen het gevoel dat hun klacht serieus werd genomen werden. Weer een geval van “psychologische snoei” zoals wij dat altijd noemen. Ons werk bestaat niet alleen uit het ervoor zorgen dat de bomen gelukkig zijn, het bestaat vooral óók uit het ervoor zorgen dat de omwonenden gelukkig zijn (en blijven) met de boom.

  Tarieven 2016


  In 2016 gaan wij de uurtarieven anders berekenen. De hoogte van het uurtarief gaan wij niet berekenen naar de aard van het werk maar naar de ervaring van de persoon die het werk komt doen. Vanaf 1 januari 2016 gelden de volgende tarieven, ongeacht de aard van de werkzaamheden:
  − Senior Boomspecialist: 45,- per uur.
  − Junior Boomspecialist: 39,- per uur.
  Prijzen zijn excl. 21% BTW, incl. de gereedschappen en de autokilometers.
  De reistijd wordt als werktijd gerekend.
  Onze uitgebreide tarieven vind u op Tarzan.eu, klik vervolgens links op Tarieven/kosten
  Onze vaste klanten, hoveniers en collega boomverzorgers

  Wist u dat:

  • De conditie van de boom meestal samenhangt met de gezondheid van de bodem.
  • Bomen toppen meestal resulteert in dure en gevaarlijke bomen.
  • Een boomeigenaar juridisch verplicht is zijn boom te (laten) onderhouden en controleren.
  • Mychorriza (en andere bodemorganismen) essentieel zijn voor de gezondheid van een boom.
  • Een boom in principe best mag zwiepen in de wind.
  • Een rotte plek of holte in een boom niet per se gevaarlijk hoeft te zijn, maar wel reden is de boom
   (extra) te laten keuren.
  • Wij per jaar duizenden bomen, voor particulieren, gemeenten en bedrijven. Op veiligheid keuren.
  • Een wortelkluit nooit mag bewegen in de wind.
  • Een boom best scheef mag staan.

  Agenda 2016

  • Zaterdag 13 augustus t/m zondag 28 augustus zijn Tarzan Boomspecialisten en Boerderij Kerkzicht i.v.m. de zomervakantie gesloten.
  • Zaterdag 24 december t/m zondag 1 januari zijn Tarzan Boomspecialisten en Boerderij Kerkzicht i.v.m. de kerstvakantie gesloten.

  Uit de oude doos:


  Hier ziet u een foto van Tarzan Frans en Tarzan Annemiek in hun oude kastanjeboom op de Amsterdamseweg 222 te Amstelveen waar ze toen woonden. Als 5-(Frans) en 11- (Annemiek) jarigen waren zij al gek op bomen(klimmen). Let ook op het keukentrapje onderaan de stam die wij nodig hadden om bij de onderste tak te kunnen komen.

  Ons streven voor 2016

  Mensen er bewuster van maken wat er in hun tuin staat en
  hoe er goed, veilig en gezond mee om te gaan.

  Ringdijk Boven - Polder 23 1188 WC Amstelveen
  Tel.: 0297 - 58 29 94
  www.tarzan.eu f@tarzan.eu  Nieuwsbrief 2014:
  Tarzan was ook in 2014 constant in beweging!

  Tarzan was ook in 2014 constant in beweging    


  Het Tarzan Team in 2015 van linksboven naar rechtsonder:

  Jojet: Assistente uitvoering en natuur ontwikkeling
  Chris: Uitvoering van snoei, kap, aanplant en natuurontwikkeling
  Twirre: Uitvoering van snoei en kap
  Nick: Uitvoering van snoei, kap, aanplant en tuinwerk
  Frans: Logistiek, boomonderzoek en advies
  Annemiek: Boomveiligheidscontroles, houtsculpturen en assistente uitvoering

  Het afgelopen jaar hebben wij zeker niet stilgezeten. Wij hebben veel nieuwe klanten mogen verwelkomen en interessante projecten gedraaid. Onze benjamin Pascal hebben wij als vast teamlid laten gaan. Hij is voor zichzelf begonnen in het oosten van het land. Wij zullen, als inhuurkracht, zeker van zijn kwaliteiten gebruik blijven maken.

  Annemiek heeft de laatste paar maanden van dit jaar helaas niet voor ons kunnen werken in verband met de zorg voor haar zieke man Floris en “hun” jachthaven, op 8 januari is Floris overleden. Hoewel het niet altijd meevalt is Annemiek hierna weer voor ons aan het werk gegaan met de boomveiligheidscontroles van de honderden bomen in de Fun Forest Klimparken.

  Als nieuwe teamleden hebben wij Twirre en Jojet mogen verwelkomen, die beiden het komende jaar in deeltijd bij ons komen werken. Chris werkt tot maart in Engeland bij een collega boomverzorgingsbedrijf. Wij hebben in ruil daarvoor, van ditzelfde bedrijf, Samuel te leen.

  Actiekaart

  In onze vorige nieuwsbrief vermeldden wij al dat ons streven voor 2014 zou zijn om meer particuliere klanten te krijgen binnen onze regio.

  Wij hebben besloten hiertoe een huis aan huis actie te houden in Amstelveen, Uithoorn, Aalsmeer en de Ronde Venen. Er zijn in deze plaatsen 5000 adressen uitgezocht die een actiekaart in de brievenbus hebben gekregen. Met deze actiekaart hebben de bewoners tot en met 11 maart recht op een gratis boomonderzoek en advies ter plaatse. Tevens krijgt elke 11e klant € 111,- korting op het uitvoeren van boomwerkzaamheden. 
   
  De kaarten zullen worden verspreid door scouting Hedera die daarmee geld verdient voor hun zomerkamp naar Kroatië.

  Woont u in één van de genoemde plaatsen en heeft u geen kaart ontvangen maar wilt u wél gebruik maken van deze actie? Stuur ons dan een e-mail of een briefkaart naar het verzoek een actiekaart te ontvangen. Onze adresgegevens vindt u op de laatste pagina van deze nieuwsbrief.

  Het totale pakket aan boomverzorging door Tarzan:

  Niet iedereen zal beseffen hoe veelomvattend ons werk kan zijn. Om dit te illustreren zullen wij een project beschrijven dat wij voor één van onze klanten gedaan hebben. Hier en daar aangevuld met informatie over andere projecten die een aanvulling hadden kunnen zijn maar die wij niet in dit project hebben uitgevoerd.
  Deze klant belde omdat de gemeente waarin hij woonachtig is plannen had de weg langs zijn huis te gaan herstructureren. Langs deze weg was een plantsoen aangelegd met struiken en boomgroepjes van wilgen, berken en esdoorns. Voor de herstructurering zouden alle bomen gekapt moeten worden omdat de grond 75 cm. zou worden opgehoogd. De vraag aan ons: “Is het mogelijk deze bomen te behouden?” 
  Na bestudering van toegezonden gemeentelijke stukken en een bezoekje ter plaatse kwam onze Tarzan Frans tot de conclusie dat het bijzonder lastig zou zijn de bomen te behouden bij een ophoging. Ook vermelde hij dat het sterke punt van de laan niet zozeer in de formaten of de leeftijd van de aanwezige bomen lag maar meer in de soortkeuze en de plantverbanden

  De bezwaarmakende organisatie is hiermee naar de gemeente gegaan en heeft het voor elkaar gekregen dat de plantstrook breed genoeg zou worden zodat er voldoende onder- en bovengrondse ruimte zou zijn voor de bomen. Tevens beloofde men dat dezelfde boomsoorten zouden worden terug geplant in het zelfde beplantingspatroon. Uiteindelijk heeft deze klant er niet voor gekozen ons in te huren voor verder advies naar de gemeente, maar dit had wel gekund. Als European Tree Technician 
  is Tarzan Frans hiervoor gecertificeerd.

  Tijdens de herstructurering deed deze klant wel weer een beroep op ons als bomenwacht toen er door de bouwonderneming een tuinmuur zou worden vervangen. Tegen deze tuinmuur stond een monumentale Tulpenboom (Liriodendron). Wij werden gevraagd wat de mogelijkheden waren voor het bouwen van de muur met behoud van de boom, maar ook om toezicht te houden om zo te voorkomen dat de boom schade op zou lopen. 
  In eerste instantie was er met de uitvoerders van de fundering goed overleg en een plan gemaakt waarbij er een betonnen brug zou komen over de bestaande wortels heen zodat de wortels niet beschadigd of verwijderd hoefdente worden.

  Helaas liep het uiteindelijk anders. De metselaars hebben in een onbewaakt ogenblik de zaag in een paar dikke wortels gezet “omdat deze in de weg zaten”. Na constatering hiervan heeft Tarzan Frans samen met collega Wim Kruik een boom effect analyse en taxatie van de boomschade gemaakt. 
  Uit dit onderzoek bleek dat er een zeer grote kans bestond dat de boom door deze wortelbeschadiging last van een parasitaire schimmel zou krijgen. Als gevolg daarvan zou de boom binnen enkele jaren kunnen omvallen. De waarde die de boom volgens het taxatiemodel vertegenwoordigde was bijna € 10.000,- . Er volgde uiteraard bezwaar en een contrataxatie. Gelukkig kwam het in dit geval niet tot een juridisch geschil, maar ook voor de rechtbank geven wij geregeld advies wanneer wij in een boomgeschil als
  (getuige-) deskundige worden ingehuurd. In verband met de wortelschade hebben wij uiteindelijk een kapadvies gegeven. 
  Tegenwoordig behoeft, afhankelijk van de gemeente, niet voor alle bomen een kapvergunning te worden aangevraagd, maar vaak geldt deze verplichting wel. Wij kunnen voor onze klanten altijd uitzoeken of er voor hun boom een kapvergunning nodig is en kunnen het gehele traject van een kapvergunningsaanvraag voor onze klant regelen. 
  Ook kunnen wij vooraf goed inschatten wat de kans zal zijn dat een kapvergunning zal worden verleend. Dit voorkomt dat er onnodige kosten gemaakt zullen worden voor een dure kapaanvraag zonder resultaat. 

  In 2008 heeft de gemeente waar deze tulpenboom staat besloten dat er alleen voor “monumentale” bomen een kapvergunning aangevraagd hoeft te worden. Onze Tarzan Annemiek is toen ingehuurd om alle bomen, zowel particulier als gemeentelijk, te inventariseren en te beoordelen op veiligheid (breuk en omvalgevaar). Tevens is zij ingehuurd om aan te geven welke van de bomen op de “monumentale” bomenlijst dienen te komen. Annemiek heeft toen de bovengenoemde tulpenboom op de lijst van monumentale bomen gezet. Dit hield dus ook in dat voor de kap van deze boom een kapvergunning aangevraagd diende te worden.


  Uiteindelijk is op basis van ons onderzoek en rapportage toch besloten deze kapvergunning te verlenen. Met daarbij wel de verplichting een “grote” boom terug te planten. Afgelopen december was het zover. Onze Tarzan Nick en Twirre hebben de oude beschadigde Tulpenboom al klimmend in kleine stukjes gekapt
  Omdat de boom vlak bij de weg stond kon het laatste stuk met behulp van een vrachtwagen met kraan worden weggehaald. Deze vrachtwagen heeft gelijk het hout en de takken afgevoerd en de nieuwe boom geplaatst. De nieuw geplante boom was zo groot dat deze niet met de hand kon worden gezet. Voordat de nieuwe boom is geplant zijn met behulp van onze speciale compacte wortelfrees de wortelresten van de oude boom zo veel mogelijk verwijderd.
  Voor het planten van de nieuwe boom hebben wij de bodemstructuur verbeterd door het met biologische preparaten aantrekkelijker te maken voor belangrijke bodemorganismen. Ook hebben wij deze bodem verbeterd door middel van het strooien met symbiotische michorrizza in de bodem. 
  Voor het planten van bomen gebruiken wij het liefst biologisch afbreekbare kluitverankeringen. Ook bij deze boom is de kluit met behulp van speciale kabels en grondankers heel stevig aan de grond vastgezet. Op deze manier heb je geen last van lelijke en onhandige boompalen, kunnen er geen banden of kabels in de boom groeien en zal de boom al gelijk een sterke stam ontwikkelen.

  Wij maken altijd gebruik van verankerings-systemen die binnen enkele jaren geheel verteren zodat er niets in de grond achterblijft wat er niet hoort.
  Een net geplante boom heeft de eerste 3 jaar van haar leven extra watergiften en controle nodig. Wij zijn er voorstander van dat de klant dit zelf doet. Het is voor de klant echter altijd moeilijk te bepalen wanneer en hoeveel water de bomen nodig hebben. Hiertoe geven wij hen vaak een vochtmetertje waarmee zij precies het moment en de benodigde hoeveelheid water kunnen bepalen. Uiteraard is het ook mogelijk dat wij op verzoek van onze klanten het watergeven en deze controles op ons nemen.

  Verkoop van hout en houtproducten

  Wij maken en verkopen al vanaf de oprichting, toen het bedrijf nog Tarzan Boomverzorging heette, producten van geschikte stukken hout die wij tijdens ons werk tegenkomen. Wij verkopen brandhout, houtsculpturen
  (al dan niet figuratief), houten boomstammeubels, boomstammen als krukje schijf of plak. Wij verkopen zelfs speciaal rook hout om het vlees een goede smaak te geven op de barbecue. 
  In het lifestyle Magazine “Landidee” heeft een 8 pagina’s tellend artikel met prachtige foto’s over ons werk gestaan. De verkoop van met name boomstamschijven en stukken stam zijn het afgelopen jaar enorm toegenomen.

  Enveloppen en papier

  Sommige van onze klanten is het misschien opgevallen dat zij hun facturen de laatste maanden niet meer op grauwachtig papier krijgen en ook niet meer in de oude vertrouwde landkaart envelop. 
  De papierproductie schijnt tegenwoordig zo schoon te zijn dat zelfs het meest ecologische papier wat wij konden vinden, wit is. Wij hebben gekozen voor papier dat is gemaakt van oud hergebruikt papier en bamboe. De bamboeteelt is, voor zover wij konden nagaan, een ecologische teelt die juist voor de bevolking aldaar een goede en veilige bron van inkomsten oplevert. 
  Onze huidige landkaartvrije enveloppen zijn zelfs voor 100% hergebruikt. Tarzan Frans vond in een vuilcontainer een paar nog dichte dozen met daarin ongebruikte nieuwe A4 enveloppen. Dit vond hij zonde, dus meenemen die dozen! 

  Op regenachtige dagen als de mensen op Zorgboerderij Kerkzicht geen buitenklusjes kunnen doen, maken zij door middel van 4 goed gemikte knipjes, van deze A4 enveloppen met verkeerd logo in een handomdraai een blanco A5 envelop voor Tarzan. Met behulp van een plakstift kan deze gesloten worden. Sociaal, 
  economisch en omgeving's vriendelijk! 

  Natuurlijk tuinieren. Ook dat kunnen ze bij Tarzan

  Naar aanleiding van een voorgenomen kap van een enorme wilg in een gemeenschappelijke stadstuin werd ons door een mede eigenaar gevraagd of het wel ècht noodzakelijk was dat deze boom zou worden gekapt zoals was aangeraden door een hoveniersbedrijf. Met een eenvoudig onderzoekje konden wij vaststellen dat deze boom met de juiste snoei en jaarlijkse inspectie niet gekapt hoefde te worden. 

  Deze klant was zo blij met ons deskundig advies en goede snoei dat hij ons een jaar later vroeg om de gehele tuin te gaan onderhouden. De tuin bestond uit een enorm gazon dat 30 maal per jaar werd gemaaid en erg veel struiken die éénmaal per jaar op één hoogte werden afgeknipt. 
  Wij waren er van overtuigd: Voor minder geld konden wij een veel mooiere, interessantere en natuurlijkere tuin krijgen. Wij hebben in ieder geval de struiken onder handen genomen door ze met de hand goed te snoeien en alles wat er tussendoor was gaan woekeren te verwijderen.

  Wij haalden een aantal borders, waar de beplanting echt stond te verpieteren, helemaal leeg. Hier hebben wij de grond diep laten omspitten waarbij de 30 cm dikke kleilaag werd vermengd met de diepere aanwezige zandlaag. Het maaibeheer werd aangepast: zo zijn wij overgegaan naar het veel minder vaak en selectief maaien van de gazons. Het resultaat: binnen een paar maanden stonden er al bijen- en wespenorchissen in deze eerder zo saaie tuin. Wat een prachtige beloning voor ons werk!

  Uitwisselingsproject met England geschreven
  door Tarzan Chris.

  Als werknemer bij Tarzan krijg je elk jaar de mogelijkheid jezelf verder te ontwikkelen in de vorm van een studie, cursus of stage. Mijn keuze in 2014 was om de Engelse taal beter te leren beheersen. Al gauw kwam het idee om een tijdje in een Engelstalige land te gaan wonen en werken. Ik ben meteen op zoek gegaan naar een soort van Tarzan boomverzorgingsbedrijf waar ik voor een paar maanden zou kunnen gaan werken.

  Al snel vond ik het bedrijf Peacock Tree Ecology. Het bedrijf is 30km ten noorden van Londen gevestigd in het plaatsje Tring. In november heb ik 3 weken bij dit bedrijf proefgedraaid. Het was zo’n een leuke en leerzame ervaring dat ik graag in januari en februari voor 2 maanden terug wilde. Ik werk die maanden bij Peackock Tree Ecology en de werknemer “Samuel” van dit bedrijf werkt die maanden in Nederland bij Tarzan.
  Mijn belangrijkste doel was om de Engelse taal beter te leren beheersen maar ik ben er achter gekomen dat het werk, de mensen en zelfs de bomen niet of nauwelijks te vergelijken zijn met Nederland. Al zou je denken: “een boom is een boom of hij nu in Engeland of in Nederland staat”. Je merkt dat de veel grotere bevolkingsdichtheid in Nederland een grote invloed heeft op de aanwezige bomen. In Engeland zie je dat er veel meer bomen staan die veel ouder en groter mogen worden. Naast de grote verschillen in bomen heb je natuurlijk de verschillen tussen de Nederlanders en
  de Engelsen. 
  Na een paar dagen boomwerkzaamheden uitgevoerd te hebben met mijn Engelse collega’s en een grote diversiteit van klanten te hebben meegemaakt viel mij al gelijk op dat het perfectionisme van zowel de Engelse klant als mijn collega’s enorm is. Dit merk je ook aan de veelheid aan veiligheidsmaatregelen die worden getroffen voor- en tijdens het werk. Ik heb hierdoor in Engeland niet alleen mijn Engels verbeterd, 
  maar ook heel veel geleerd over de voor- en nadelen van een andere manier van werken en de omgang met andere mensen. Hierdoor zal mijn werk bij Tarzan Boomspecialisten zeker nóg beter worden. 

  Tarieven vanaf 1 februari 2015

  De politiek heeft gelukkig besloten het tijdelijk verlaagde BTW tarief voor particulieren in ieder geval tot 1 juli dit jaar op 6% te houden. Wij zijn hier erg blij mee want het scheelt onze klanten toch 15% op hun factuur. Wij gaan er van uit dat deze regeling niet nog eens verlengd gaat worden dus kan het verstandig zijn wanneer u uw bomenwerk nog vóór 1 juli 2015 door ons laat doen! 
  Op onze website en Facebookpagina houden wij u op de hoogte van de wijzigingen in het BTW tarief. 
  Onze actuele tarieven vindt u altijd op onze website www.tarzan.eu wanneer u links bovenin op [tarieven/kosten] klikt. 
  Onze “vaste”  klanten en collega bedrijven/hoveniers blijven over deze tarieven 10% korting krijgen. Ook voor het inhuren van onze mensen voor langere tijd door collega bedrijven blijven speciale lagere tarieven gelden.

  Wij hebben de afgelopen jaren onze uurtarieven gebaseerd op het type kracht dat u inhuurt.
  Wij merken dat er er zo langzamerhand een te klein verschil ontstaat tussen grote zware werkzaamheden en de kleinere klusjes. Onze tarieven zijn daarom voor het kleinere werk verlaagd en voor het grote werk verhoogd.
  Vanaf 1 februari 2015 gelden de volgende tarieven:
  - Assistent:                38 euro per uur
  - Boomspecilialist:     41 euro per uur
  - Klimwerk:                45 euro per uur

  Agenda 2015

  • 12 januari t/m 27 februari  
  • 19 januari t/m 20 februari 
  • 20 maart             
  • 3 t/m 6 april            
  • 14 t/m 25 mei   
       
  • 18 juli t/m 2 augustus     
  • 3 t/m 10 oktober   
          
  • 24 december t/m 3 januari 
  Chris werkt in Engeland 
  Samuel uit Engeland komt ons team versterken
  BHV-B cursus
  Gesloten i.v.m. vakantie
  Frans en Marijke op vakantie in Frankrijk. 
  Tarzan draait gewoon door.
  Tarzan gesloten i.v.m. zomervakantie
  Frans en Marijke op vakantie in Turkije. 
  Tarzan draait gewoon door.
  Gesloten i.v.m. kerstvakantie

   

  Ons streven voor 2015

  In 2015 streven wij er naar de kwaliteit van ons werk nog meer te verbeteren en daardoor nog meer tevreden klanten te mogen helpen met werkzaamheden aan of voor hun bomen.


  NIeuwsbrief 2013:
   
  Tarzan’s Vruchtbaar 2013

  2013 was een vruchtbaar jaar, de investeringen van de afgelopen 10 jaar werpen haar vruchten af. Wij merken dat ons vaste team op een dergelijk niveau is dat zij op bomengebied echt van alle markten thuis is. Met het behalen van het European Tree Worker diploma door Chris voldoen we allen zelfs aan de meest strenge eisen die gesteld kunnen worden binnen het vak.

  Jaap die al 7.5 jaar bij Tarzan werkt heeft ons team verlaten. Hij is toe aan een nieuwe carrière. Jaap gaat als logistiek medewerker en chauffeur bij een transportbedrijf werken. 

  Jaap zullen we in het dagelijks werk wel missen maar verwachten hem wel vaak als inhuurkracht of op onze Tarzan Team feestjes te zien. Als nieuw Team lid mogen we Pascal Oosterik verwelkomen. Pascal heeft al een aantal weken bij ons gewerkt dat is wederzijds goed bevallen. Hij zal het komende jaar bij ons in deeltijd blijven werken zodat hij daarnaast zijn opleiding bos en Natuurbeheer kan afmaken.

  Daar plukt u de vruchten van: 

  In 2008 werd Tarzan Frans benaderd of het mogelijk was twee volwassen appelbomen te herplaatsen. Diezelfde winter is Frans aan de gang gegaan. Hij heeft eerst circa 80 cm. rondom de bomen een diepe geul gegraven en daarbij de aanwezige wortels afgezaagd. De geul heeft hij gevuld met schraal zand. Op deze manier werd de boom gestimuleerd een compacte kluit te maken. 

  Een jaar later zijn de bomen uitgegraven en op hun nieuwe plek gezet. Het duurde wel een paar jaar voordat de bomen gewend waren aan de nieuwe standplaats. Deze zomer droegen de bomen voor het eerst grote hoeveelheden fruit dat voortreffelijk smaakte.

  Annemiek Nederlands Kampioen Boomveiligheidcontroleur

  In juni vonden de Nederlandse Kampioenschappen Boomveiligheidscontroleur plaats. Onze Tarzan Annemiek heeft hierbij zo’n indruk gemaakt op de jury dat ze niet alleen eerste werd, maar ook dat zij door een van deze juryleden werd gevraagd voor een groot project. ze heeft voor jurylid Wim Kruik deze winter in de gemeente Amstelveen duizenden bomen op veiligheid gecontroleerd.
  Tarzan Team op studiereis naar Engeland
  Bij Tarzan Boomspecialisten doen wij er alles aan om onze kennis en begrip van bomen te vergroten We zijn het afgelopen jaar een week lang onder leiding van Jeroen Heindijk die gespecialiseerd is in dergelijke studiereizen naar Engeland geweest. 

  In Engeland kun je heel goed zien hoe de natuurlijke ontwikkeling van bomen gaat. Veel van de bomen worden namelijk met rust gelaten óók wanneer ze omgevallen zijn of zo oud dat er stukken uitde kroon breken. 
  Voor ons de ideale plek om te onderzoeken hoe een boom zich het liefst zou ontwikkelen en hoe we als boomverzorgers ervoor kunnen zorgen dat de bomen ook in ons dichtbevolkte en over-beheerde Nederland oud kunnen worden.
  Tarzans 10 jarig Jubileum

  Ons jubileum was een fijn feest. Honderden mensen zijn gekomen om hier van te genieten. Zo vanaf vijf uur werd het steeds drukker met onze vaste klanten en leveranciers die toch nieuwsgierig waren naar onze vestiging en het feest. 

  Het was een mooie avond die alleen omstreeks 6 uur even werd onderbroken dooreen kort maar hevig buitje die wij allen in de feesttent aan ons voorbij lieten trekken. Als meubilair hadden we van boomstammen lange tafels, banken en stoelen gezaagd. De drank werd koel gehouden in een badkuip vol met ijs. Het kampvuur brandde zo goed dat er om 8 uur weer een paar m3 hout bij gestort moest worden.  

  Wij hadden als extra verrassing de ijscoman uitgenodigd waar alle aanwezigen als toetje een lekker ijsje konden halen. Door onze buren die er een dolle boel van maakte, was een speciaal Tarzan lied geschreven en door hun gezongen.
   
  Als cadeau vroegen we een bijdrage voor restauratie van het kerkgebouw in Nes aan de Amstel. Hiervoor hadden we een speciale uit één stam gezaagde kerk als reuzen spaarpot. De verbazing was groot toen aan het einde van de avond bleek dat er meer dan 1500 euro in zat. Dit geld is samen met 500 euro van
  ons en nog het geld van de mutsjes actie naar Stichting vrienden van Urbanuskerk gegaan.
   Afgelopen december is de kerk al begonnen met het vervangen van de leitjes op een der daken. Onze houten kerk heeft een ereplaats gekregen achterin de Sint Urbanuskerk waar mensen deze kunnen bezichtigen en volstoppen met nog meer donaties.
  Grote drukte door de najaarsstorm

  Door de grote najaarsstorm van 28 oktober hebben wij veel aanvragen gehad voor het opruimen van stormschades. Eén boom was daadwerkelijk op een huis gevallen. Gelukkig bleek hier ook weer dat een boom niet zomaar “door” een huis heen valt. Na het verwijderen van de boom bleek er geen enkele schade aan het huis te zijn.

  Het heeft ons verbaasd hoeveel 
  bomen er beschadigd zijn geraakt
  door deze storm. 

  Normaal gesproken krijgen we na een storm wel één of twee oproepen voor het opruimen van de boom of takken, maar na deze storm zijn we echt 3 weken bezig geweest om gevallen bomen of takken op te ruimen en bomen te snoeien. 

  Bij een aantal bomen hebben we gezien dat, hoewel de bomen nog overeind stonden, de wortelkluiten los waren gekomen. Deze bomen zijn hierdoor ernstig verzwakt. We hebben deze bomen zwaar gesnoeid, of gekapt.
  Een aantal bomen zijn met wortelkluit en al omgevallen. Het betrof hier met name Wilgen, berken, coniferen en fruitbomen. Bij de berken was er meestal wel wat rot aan de wortelkluiten te zien. De overige bomen hadden gezonde wortelkluiten maar hadden zich door de hoge grondwaterstanden onvoldoende diep in de bodem verankerd.  Eén monumentale appelboom konden we nog redden door deze met onze shovel weer rechtop te zetten en de wortelkluit stevig ondergronds te verankeren.
  Onze tarieven voor 2014

  Gelukkig heeft de tweede kamer besloten dat het verlaagde BTW. Tarief van 6% voor onze werkzaamheden in ieder geval van kracht blijft tot 1 januari. 2015. Wij zijn hier erg blij mee omdat onze particuliere klanten daardoor 15% goedkoper uit zijn en het minder aantrekkelijk blijft een zwartwerker in te huren.

  Onze tarieven vind u altijd op onze website www.tarzan.eu wanneer u links bovenin op [Tarieven/kosten] klikt. Onze “vaste” klanten en collega bedrijven/hoveniers blijven over deze tarieven 10% korting krijgen.  >

  Er zijn een aantal grote boomverzorging bedrijven die ons geregeld weken achtereen inhuren voor het uitvoeren van gemeentelijke snoei bestekken, voor hun gelden speciale extra lage tarieven.

  Agenda 2014
  • Zaterdag 14 juni zal het Tarzan Team weer strijden voor de eerste 3 plaatsen tijdens de Sloot en Slobrace om 19:00 in Nes aan de Amstel.
  • Zaterdag 26 juli t/m zondag 10 augustus zijn Tarzan Boom-specialisten en Boerderij Kerkzicht i.v.m. de zomervakantie gesloten.
  • Zaterdag 4 oktober t/m za 11 oktober gaan Frans en Marijke weer een week op vakantie naar Turkije. Annemiek zal die week Tarzan draaiend houden met de jongens en Els zal er voor de zorgboerderij van Marijke zijn. 


  Tarzan in de Wijkkrant:
  In de Wijkkrant van Amstelveen staat een leuk artikel over Tarzan Boomspecialisten. Lees hem hier (pagina 11)


  Nieuws april 2013:

  nieuwsbrief 2012:

  Tarzan al 10 jaar uw boomspecialist!

  De parashute van Frans beletterd met TARZAN BOOMSPECIALISTEN

  Om te beginnen willen wij al onze klanten bedanken voor het vertrouwen in Tarzan Boomspecialisten de afgelopen tien jaar!
  Tarzan boomspecialisten viert in september zijn jubileum met een feest voor al onze relaties. Voor details zie onderaan deze nieuwsbrief.

  Het afgelopen jaar hebben wij niet alleen in de hoogte een hoop beleeft maar zijn ook de diepte in gegaan. Zo doen wij steeds vaker diepgravend bodemonderzoek om de bodemgeschiktheid te beoordelen voor instandhouding van uw boom. Steeds meer planten wij ook zulke enorme bomen voor kwekerij Bomencentrum Baarn dat er hiervoor flink diep wordt gegraven.
  Daarnaast verdiepen wij ons nog steeds in kennis over alle facetten van bomen in de breedste zin.
  Met de opleiding European Tree Worker (ETW) hebbe Nick en Chris zich verder verdiept in ons vak. Ons hele team heeft met het behalen van de VCA certificering de veiligheid op het werk verbeterd. Jaap heeft naast zijn ETW diploma ook het certificaat boomveiligheidscontroleur behaald.

  Graag stellen wij ons gehele team aan u voor:

  (foto boven: Op onze shovel, het Tarzan Team in 2013 van links naar rechts:)

  Frans: (Eigenaar, Boomspecialist, Taxateur/ETW/ETT)
  Annemiek: (Boomveiligheidscontroleur, Houtsculpturiste)
  Nick: (Boomspecialist, ETW)
  Jaap: (Boomveiligheidscontroleur, Boomspecialist, ETW)
  Chris: (Boomspecialist)
  Het afgelopen jaar in cijfers:
  - Het afgelopen jaar hebben wij wel 374 facturen naar onze klanten mogen sturen.
  - Wij hebben bij 3.467 bomen een VTA (boomveiligheidskeuring) mogen doen.
  - Voor onze diverse van onze klanten hebben wij 134 bomen geplant van klein tot enorm groot.
  - Daarnaast is er 47 meter haag aangeplant en 198 meter haag gesnoeid.
  - In 2012 bedraagt het aantal door ons gesnoeide bomen ongeveer 10.000 stuks.
  - Wij hebben in totaal 113 bomen moeten te kappen.
  - Voor het vervaardigen van onze houtsculpturen hebben wij c.a. 6m3 zaagsel geproduceerd.

  Aanleg tuin Kinderrijk:
  Het afgelopen voorjaar begon met een voor ons totaal nieuw project. Wij doen al geruime tijd onderhoud en boomcontrole voor kinderdagverblijf en buitenschoolse opvang Kinderrijk. Ons werk voor hun beviel zo goed dat zij ons ook vroegen om een complete tuin aan te leggen bij hun nieuwe vestiging aan de Maalderij te Amstelveen. Na een grondige voorbereiding zijn wij met zijn allen aan de slag gegaan . Er was haast geboden in verband met de gewenste openingsdatum van het kinderdagverblijf.

  (foto Rechtsonder: De bak met natte klei waar binnen 4 weken de kinderen konden spelen:)

  (foto boven: De door ons aangelegde kindertuin achter Kinderrijk Maalderij)

  Binnen 4 weken hadden wij de tuin helemaal klaar voor de kinderen. Er zijn paden van schelpen, stapelmuren van hergebruikte tegels, boomstambankjes, een aparte babytuin met zanbak en mozaieke leer bestrating, gazons, beplanting hekjes en schermen, glijbaan, bospad, zitkuil en een waterspeelplaats.
  Bovenstaande foto laat u het resultaat zien vlak na de aanplant. De planten en struiken zijn goed aangeslagen dus dit voorjaar zal de tuin al helemaal dicht zijn gegroeid. We zijn erg trots op het resultaat. De kinderen van KDV Maalderij kunnen naar hartelust en veilig spelen. De tuin heeft een speciaal voor KDV vestigingen bestemde overheids keuring doorstaan.
  Deze en drie andere tuinen van Kinderrijk blijven wij de komende jaren onderhouden.


  Hoewel het aanleggen van deze tuin leerzaam en een grote uitdaging was waren wij ook weer blij toen wij ons in mei weer met volle kracht op ons boomverzorgings werk konden storten. Onze kernactiviteit blijft advies/onderzoek, snoeien weghalen of planten van bomen op moeilijk bereikbare plaatsen.


  Snoei Monumentale bomen

  De oudste boom van Nieuwkoop was niet moeilijk bereikbaar maar wel lastig te bewerken. Deze plataan van teminste honderd jaar oud staat met haar kruin boven zowel de plaatselijk bank als een boerderij. Wij hebben het hele team ingezet om deze boom binnen één dag te voorzien van een kroonverankerig, inspectie van de kroon en de nodige snoeiwerkzaamheden.
  Snoei audste plataan van Nieuwkoop met Tarzan Team
  (foto boven: De oudste boom van Nieuwkoop met het hele Tarzan Team er in voor de kroonverzorging)

  De oudste boom van het Amsterdamse bos wordt "De Oude Dame" genoemd. Het Amsterdamse bos is in de jaren dertig aangelegd op woeste gronden bestaande uit moerassen en landbouwgronden. Alle bomen in dit bos zijn toen geplant, behalve deze Oude Dame die bij een boerderij stond en gehandhaafd is tijdens de aanleg. Wij hebben de kroon iets terug gesnoeid om te voorkomen dat oude takken te zwaar worden en uitbreken.

  (foto boven: Nick aan het werk in "De Oude Dame")  Tariefverhogingen 2013:
  In oktober is de BTW ook voor ons bedrijf van 19% naar 21% gegaan. Met name voor onze particuliere klanten betekend dit een verhoging van de kosten over onze diensten. Deze btw verhoging komt volledig ten goede aan de belastingdienst.
  Door onze toegenomen professionalisering zowel op het gebied van mens als machine zijn onze eigen kosten wel gestegen ook de inflatie willen wij corrigeren door onze tarieven met 50 cent per uur te verhogen. De kosten van het afvoeren en storten van takken en hout zullen gelijk blijven. Dit omdat dit groenafval met toenemende mate hergebruikt kan worden in energiecentrales voor productie van (bio)energie. Ons meest recente tarievenoverzicht kunt u altijd nalezen op www.Tarzan.Eu onder Tarieven/kosten.

  Wij willen benadrukken dat u soms stortkosten kunt besparen wanneer wij met onze compacte versnipperaar bij u in de (binnen)tuin snoei en kapafval kunnen versnipperen waarna u de snippers kunt hergebruiken in uw tuin. Ook willen wij de aanleg van takkenwallen/rillen in uw tuin promoten waar veel vogels, zoogdieren en reptielen/amfibieen dankbaar gebruik van zullen maken.
  Een kleine takkenril
  (foto boven: Een kleine takkenril van snoeiafval in een Amsterdamse binnentuin)
  Boomwortels en bestrating:

  Tegels opgedrukt door boomwortels
  (foto boven: Stoeptegels opgedrukt door boomwortels)

  Opdrukkende bestrating is een groot en veel voorkomend probleem omdat wortels onder bestrating zich moeilijk laten weghalen. Wanneer men toch besluit de (dikkere) beworteling onder de tegels weg te hakken kan dit gevaar op leveren voor het omvallen van de boom. Ook is het voor de boom niet altijd goed. Wij lossen dit graag op door de tegels te vervangen door gralux. Gralux is een soort gravel dat meegeeft bij de diktegroei van de beworteling. Wij leggen dit graag voor u aan!


  Onze" Floriade tuin in de prijzen:

  De Wilde Weelde Wereld Floriade tuin in de prijzen!
  (foto boven: Eerste prijs voor "onze" Floriade tuin)

  De WildeWeeldeWereld tuin ontving de eerste prijs voor Garden and Landscape
  Design op de Floriade. Tarzan heeft geholpen bij de aanleg van deze tuin.

  Snoei populieren Volkstuinencomplex:

  Het snoeien van populieren met een hoogwerker
  (foto boven: Snoei populieren met een 32meter hoogwerker )

  Een rij van elf populieren op Volkstuinencomplex Klein Dantzich te Amsterdam had veel last van spontane takbreuk wat boven het pad tot gevaarlijke situaties kon leiden. Na onze Boomveiligheidscontrole (VTA) is er besloten de bomen zodanig te snoeien dat de kans op spontane takbreuk tot het minimum beperkt wordt. Daarbij hebben wij de natuurlijke boomvorm zo veel mogelijk in stand gehouden.
  Bij deze bomen hebben wij gebruik gemaakt van een grote hoogwerker omdat er ruimte voldoende was om met deze machine van 15000 kg bij de bomen te rijden en het hier een groot aantal bomen betrof op één locatie.

  Bomen planten:
  Voor het bomencentrum Baarn hebben wij de afgelopen maanden grote bomen geplant. De grootste bomen waren 11 platanen voor de gemeente Schiedam. Deze platanen werden "per stuk" aangevoerd met een dieplader. De bomen zijn 12 meter hoog en wegen met kluit van 2.6 meter doorsnede 4500 kilogram per stuk. Voor het planten maakten wij gebruik van een autolaadkraan en graafmachine. De bomen zijn ondergronds verankerd zodat er geen ontsierende boompalen zichtbaar zijn.
  Hele grote bomen planten van kwekerij Bomencentrum Baarn
  (foto boven: Platanen zetten voor het Bomencentrum Nederland)

  Boomveiligheidscontrole...............:
  Onze boomveiligheidscontroleur Annemiek heeft zich afgelopen jaar veel bezig gehouden met het op veiligheid controleren en inventariseren van bomen. Annemiek heeft bijvoorbeeld Wim Kruik Boomverzorging geholpen met het VTA controleren en registreren van de bomen in Amsterdam oost. Daarnaast doen wij voor Klimpark Fun Forest de jaarlijkse boomveiligheidscontrole en onderhoud aan bomen. Fun Forest opend dit jaar twee nieuwe vestigingen in Almeren en Rotterdam. Ook hier hebben wij de controle en veiligheidssnoei gedaan.

  Voor volkstuinencomplex TIGENO te Amsterdam doen wij de veiligheidskeuring en het onderhoud van al hun bomen. Daarnaast zijn wij een aantal zaterdagen per jaar op het park om voor alle bezitters van een tuin op TIGENO te helpen met hun boomvragen en snoei/kapwerkzaamheden.

  ......soms noodzakelijk:
  Dat het soms best handig is om een boomspecialist te laten komen en zijn advies ook ter harte te nemen bewezen de bomen die dit jaar (bijna) zijn omgevallen en die wij hebben opgeruimd.
  Zo hebben wij alleen al op één weg te Aalsmeer:
  - één boom van het huis moeten halen,
  - één boom die tegen een lantaarnapaal! was gevallen en gelukkig nog net er achter was blijven hangen heel voorzichtig weggehaald
  - En voor drie hele oude bomen helaas met spoed een kapvergunning aangevraagd en gekregen omdat de bomen zwaar aangetast waren door schimmels die bijna de hele onderstam hadden verteerd. Het betrof hier allen bomen van particulieren eigenaren
  Omgewaaide boom door wortelschade
  (foto boven: Op tuinhuisje gevallen conifeer)
  Daarnaast hebben wij een conifeer waarnaast men had gegraven en wortels had weggehakt van het dak van een tuinhuisje.
  Omgewaaide boom in Amsterdam
  (foto boven: Omgevallen kastanjeboom in binnentuin te Amsterdam)
  Bovenstaand schade was niet nodig geweest als er bijtijds actie was ondernomen. Al in 2011 was er door Tarzan een kapadvies gegeven en offerte gemaakt omdat de stamvoet van deze kastanje rot was. Acht maanden na kapadvies werden wij gebeld; "De boom was omgevallen op het huis; of wij hem konden weghalen."
  Gelukkig zijn zoals u op de foto's kunt zien bomen zelden zo gevaarlijk dat er persoonlijke schade is, laat staan dat een boom dwars door een huis heen valt. Omdat ze dicht bij het huis staan krijgt een boom bijna nooit genoeg snelheid en een huis is meestal sterk gebouwd.


  Onze stuckloper service:

  Het beschermen van uw woning d.m.v. stuckloper
  (foto boven: Hal afgedekt met stuckloper zodat wij netjes kunnen afvoeren)
  Wij merken dat veel van onze klanten in Amsterdam gebruik maken van onze stuckloper service.
  In Amsterdam moeten wij voor het afvoeren van snoei- of kaphout meestal door het huis heen. Het plaatsen van een hijskraan om het over het dak te takelen is vooral in Amsterdam erg duur. Wij kunnen meestal goedkoper de doorgang door het huis rondom afdekken met speciaal geplastificeerd karton (stuckloper) zodat wij met de hand of kruiwagens tot wel een hele boom door het huis kunnen dragen. Op deze manier hebben wij al vele bomen gesnoeid of weggehaald waarbij, nadat het stuckloper door ons weer is verwijderd, het huis van binnen en van buiten er weer keurig uit ziet.


  Boomstamkunst:

  Tarzans boomstamkunswerken
  (foto boven: Een greep uit de onze houtsculpturen)
  Er is een toenemende vraag aan ons voor het vervaardigen van houtsculpturen uit boomstammen.
  Wij waren het afgelopen jaar bij een feest van de gemeente Nieuwkoop, Staatsbosbeheer en op een camping om voor een groot publiek onze kunsten te vertonen. Daarnaast hebben wij opdrachten gekregen vanuit particulieren en bedrijven voor het vervaardigen van diverse beelden en meubels .
  Zo hebben wij voor iemand in de Korhoenstraat de onderstam van hun reeds gekapte boom tot twee prachtige korhoenders gezaagd. Tijdens de bedrijfssluiting tussen kerst en nieuwjaar hebben wij ondanks onze sluiting toch hard moeten werken om een groot aantal meubels te maken voor de "boskamer" in een tehuis voor dementerenden.

  Misschien ook iets voor u, zo'n Tarzan Boomstamkunstwerk?


  Wist u dat 2012
  - Tarzan Boomspecialisten zeer actief is geworden op Facebook

  - Frans bezeten is geraakt van het paragliden
  - Chris tijdens de vakantie op zijn oude bakfiets helemaal op en neer gereden is van Amsterdam naar Zeeland!
  - Nick en Chris samen een woning hebben gehuurd in Haarlem
  - Jaap zijn vrachtwagenrijbewijs heeft gehaald.
  - Annemiek haar dochters helemaal fantastisch vind! In december is Dafne gesponsord door Tarzan naar de Wereldkampioenschappen Cadetzeilen in Tasmanie geweest waar zij wereldkampioen is geworden bij de vrouwen!
  Lotte en Tess op het Wereld Kqampioenschap Cadet Zeilen
  (foto boven: Dafne en Tess in Tasmanie als deelnemer aan het Wereld Kampioenschap zeilen)


  Agenda 2013:
  - Vrijdag 31 mei en zaterdag 1 juni zijn de Nederlandse Boomklim Kampioenschappen in Alblasserdam. Het Tarzan Team is in de organisatie en als deelnemer al maanden bezig met de voorbereidingen.
  - Zaterdag 15 juni zal het Tarzan Team om 19:00 weer deelnemen aan de Sloot en Slobrace tijdens het Dorpsfeest in Nes a.d. Amstel (gemeente Amstelveen)
  - Maandag 17 juni t/m zaterdag 22 juni gaan wij met het hele Tarzan team op studiereis naar Zuid-Engeland om daar te leren van de duizenden jaren oude bomen. Het bedrijf zal die week gesloten zijn.
  - Zondag 28 juli t/m maandag 12 augustus Zijn Tarzan boomspecialisten en Boerderij Kerkzicht gesloten!
  - Vrijdag 6 september Viert Tarzan Boomspecialisten zijn 10 jarig jubeleum
  - Zaterdag 5 oktober t/m za 12 oktober gaan Frans en Marijke voor het eerst in 7 jaar echt op vakantie, Frans om te paragliden en Marijke om aan het strand te liggen. Annemiek en Els zullen onze bedrijven die week draaiend houden.

  Ondanks al onze activiteiten hebben wij het komende jaar nog voldoende ruimte voor al u (bomen)werk en zien wij uw opdracht graag tegemoet!

  Jubileum Tarzan Boomspecialisten:
  Zoals u heeft kunnen lezen bestaat Tarzan Boomspecialisten in Augustus al weer tien jaar! Dit willen wij vieren. Onze klanten en relaties worden van harte uitgenodigd om dat met ons te vieren op vrijdag 6 september tussen 14:00 en 23:00. Het is noodzakelijk om u bijtijds aan te melden via f@Tarzan.eu
  Zie voor meer informatie over het feest op onze website: www.tarzan.eu & klik op 10 jarig jubileum.

  Met het Tarzan Team zullen wij als onderdeel van deze viering een week op bomenexcursie gaan naar England. Daar gaan wij eeuwenoude bomen bestuderen om ons te verdiepen in hoe bomen zich onder natuurlijke omstandighedenkunnen ontwikkelen.
  Hoe het begon........ Met de bakfiets
  (foto boven: Hoe het begon tien jaar geleden, met de Tarzan bakfiets!)  Ons streven voor dit komende jaar:

  Groei in de zin van omzet of aantal medewerkers streven wij het komende jaar niet na. Het huidige Tarzan team bestaat uit een prettige en kundige groep die uitstekende service en kwaliteit kan leveren. Deze kwaliteiten denken wij het beste te kunnen behouden door met ons huidige team de ontwikkelingen binnen het vak voortdurend te blijven volgen en ons met overgave in te zetten voor onze klant.
  Wij willen graag onze samenwerking met collega (hoveniers) bedrijven intensiveren. Met onze specialisatie kunnen wij hun werk uitstekend aanvullen met onze specialisatie.
  Onze neven tak, namelijk; het vervaardigen van houtsculpturen en boomstamkunst/meubelen willen wij graag gaan uitbereiden. Wij willen met name met behulp van de nieuwe media dit product meer landelijke bekendheid proberen te geven.