Boomschijf.nl
Amstelveen
Informatie bezoekadres: klik hier
tel.: (0297) 582 994
email: info@boomschijf.nl
whatsapp: klik hierU bent hier op het juiste adres voor de aanschaf van een grote verscheidenheid aan boomstam producten. Op afspraak bent u welkom, U kunt altijd mailen of appen: klik hier!

Terug naar hoofdpagina


Gezondheid

   
 • Paddenstoelen en bomen:
 • Boombehoud


 • Paddenstoelen en bomen::
  Bomen hebben een hele bijzondere relatie met paddenstoelen.
  Bomen kunnen namelijk niet zonder paddenstoelen leven, maar er zijn ook weer paddenstoelen die een boom dood maken.

  De paddenstoelen die een boom nodig heeft om te overleven noemen wij "Mychorrizza".
  De paddenstoelen die bomen dood maken heten "Zwammen".

  hieronder zal ik meer vertellen over Mychorriza. Over de Zwammen leest u meer onder [Eet uw eigen boom op!] (klik hier)!

  foto van de vrucht van een oesterzwam.


  Wij kennen paddenstoelen als die leuke hoedjes die in de herfst boven de grond uitsteken. Echter dit hoedje is niets meer als het vruchtlichaam (als het ware het "appeltje") van de paddenstoel. De eigenlijke paddenstoel (mycelium) bestaat uit een wijd vertakt stelsel van witte draden onder de grond (dit ondergrondse mycelium is als het ware de appelboom).

  Mychorriza is de verzamelnaam van een bijzondere paddenstoelenfamillie. Mychorriza leeft namelijk in symbiose (=samenwerking) met boomwortels. De Mychorriza leeft ondergronds op de worteltjes van de bomen. De Mychorriza draden zijn innig omstrengeld met de boomwortels. Van deze omstrengeling profiteert de Mychorriza doordat zij van de boom wat glucose uit de wortels mag zuigen. De boom profiteert op haar beurt van deze Mychorriza doordat deze draden extra vocht en voedingszouten opnemen uit de bodem die de boom hard nodig heeft.

  Op de foto ziet u de knolletjes die de boom maakt waar de Mychorriza zich aan kan hechten


  Hoe kunt u uw boom aan Mychorriza helpen?
  Er zijn twee manieren om dit aan te pakken:
  1) U laat Tarzan komen. Hij zal uw boom onderzoeken en indien nodig, de benodigde schimmels en eventuele voedingszouten op de juiste manier toedienen.
  2) U bestelt bij Tarzan de Mychorriza. Tarzan kan u dan de Mychorriza in gedroogde vorm opsturen of u komt deze zelf afhalen in Amstelveen. Zie hiervoor Tarzan's Winkel op de Tarzan openings pagina

  Hoe gebruikt u de mychorriza.
  U moet ongeveer 1 eetlepel mychorriza gebruiken per centimeter stamdoorsnede met een minimum van 1 mok. U verdeelt deze Mychorriza over de bodem en werkt deze met de hand door de bovendste 10 centimeter van de grond over het worteloppervlak van de boom. Vervolgens dekt u de bodem af met een laagje bladafval of houtsnippers.

  wanneer gebruikt u ook mychorriza
  * Bij het zaaien en stekken voor een goede beworteling en minder uitval. * Bij het telen en onderhouden van planten voor een efficiënter gebruik van meststoffen en sterkere planten. * Bij het planten van bomen en heesters voor betere aanslag en doorgroei. * Bij begroeiing van bermen en geluidswallen, dijken en hellingen, tuinen en bedrijfsterreinen voor een snellere en dichtere groei, intensere doorworteling en vermindering van erosie. * Bij dak- en terrasbegroeiingen, golfterreinen en sportvelden voor een vermindering van droogtestress. * Bij problemen met bodemmoeheid met name bij rozen en fruitbomen. * Bij de recultivering van slechte of vervuilde grond. * Bij het natuurbeheer voor bevordering van biodiversiteit en bedreigde soorten. BR>
  voor meer informatie over Mychorriza zie: www.coriza.nl/mycorrhiza.htm

  op dit plaatje ziet u de invloed op de groei van planten en bomen. Links ziet u dat de plant zonder muchorriza veel slechter groeit als de rechter met Mychorriza. Ditzelfde geld voor bomen


  Boombehoud:
  Tarzan is erg actief om bomen te behouden, juist die oude holle zieke bomen waar andere van zeggen dat deze te oud is en weg moet. Tarzan gaat al een paar jaar met een groep collega's naar England want daar weten de mensen nog hoe belangrijk nu juist die honderden of zelfs duizenden jaren oude bomen zijn! Daar leren wij hoe we die bomen die hier zogenaamd äfgeschreven"zijn kunnen behouden voor generaties na ons. Zonder de omgeving in gevaar te brengen.
  Hoe ouder de boom hoe mooier de boom daarom verdienen nu juist die oude bomen het om met de juiste zorg te kunnen blijven staan !
  Deze nog niet zo nog niet eens zo oude Italiaanse populieren waren ooit geplant als heg, juist doordat niemand er sins aanplant echt naar heeft omgekeken zijn het prachtige bomen geworden met Bijna Tropische wortelaanzetten.............
  Nu ze 25 meter hoog zijn en het hekwerk waarlangs ze staan zoń beetje platdrukken zouden een aantal gekapt moeten worden uit veiligheid. Tarzan helpt de belanghebbenden bij het beschermen van deze unieke bomen in Amsterdam-Noord.
  U moet even omhoog kijken maar daar ziet u een unieke torsie in een tak van een Kastanjeboom in Amsterdam. Deze boom en vooral deze tak verdient het in Tarzan zijn ogen om extra beschermd te worden.


  Terug naar hoofdpagina