Boomschijf.nl
Amstelveen
Informatie bezoekadres: klik hier
tel.: (0297) 582 994
email: info@boomschijf.nl
whatsapp: klik hierU bent hier op het juiste adres voor de aanschaf van een grote verscheidenheid aan boomstam producten. Op afspraak bent u welkom, U kunt altijd mailen of appen: klik hier!

Terug naar hoofdpagina


ziekten

   
 • Boomziektes en bestrijding
 • Kastanje mineermot
 • Boom als klimwand
 • Zieke bomen dankzij verbouwingen en/of tuinaanleg/renovatie
 • Boom vergiftigd door buurman:
 • Massaria Ziekte in Platanen


 • Boomziektes en bestrijding:
  Net bomen kunnen een ziekte of aantasting krijgen. Een aantal ziektes zijn:

  - Kastanje Bloedingsziekte
  - Luizen (Bladluis, Wolluis, Schildluis)
  - Perenvuur
  - Rupsenvraat (Stippelmot, , Eiken Processierups, Eikenpage, Spanrupsen, Wintervlinder)
  - Spint
  - Kastanje mineermot
  - Schimmels, Houtrot, Stamrot

  Veel ziektes/aantastingen horen nu eenmmaal bij de natuur en gaan vanzelf over.

  Soms wordt een boom ziek/aangetast doordat deze niet lekker in zijn/haar "vel" zit. Het liefst proberen wij het probleem dan bij de basis (bodem) aan te pakken.
  De bodem waar de boom zich in moet verankeren en al haar water/voedingszouten uit moet halen is voor de boom het belangrijkste maar door de mens het meest onderschatte onderdeel.
  Wanneer de bodem niet goed (meer) is voor de boom zal de boom zwakker worden en vatbaarder worden voor allerlei ziektes. Wij kunnen proberen de bodem weer te herstellen of te verbeteren.

  Aantastingen door insecten en rupsen kunnen in sommige gevallen bestreden worden. Er zijn eigenlijk 5 verschillende methoden om ziektes te bestrijden:
  - Handmatig
  - Met lokstoffen
  - Biologische middelen
  - Met biologische bestrijders
  - Chemisch (doen wij niet!)

  - Handmatig
  Soms is het een goede oplossing om de takken met de aantastingen gewoon weg te knippen. Het aangetaste snoeiafval wordt bij ons zo verwerkt dat de aantasting dood gaat om verspreiding te voorkomen. Dit kan een hele zinvolle oplossing zijn voor sommige ziektes die op een andere wijze niet bestreden kunnen worden (perenvuur) of voor bomen die tóch al gesnoeid moeten worden.

  - Met lokstoffen
  Wij leveren speciale tabletjes waar een stofje in zit die onweerstaanbaar ruikt voor sommige aantasters (b.v. Kastanje mineermot) wanneer deze aantasters op de geur afgaan lokken wij ze in een val waarin zij dood gaan.

  - Biologische middelen
  Wij kunnen in sommige gevallen biologische spuit middelen inzetten. Deze middelen bestaan meestal al uit plantenextracten, olieën of bacterieën/nematoden die de aantaster ziek maken of verdrijven.
  Ook al zijn het biologische middelen, wij zijn er toch voorzichtig mee. Het kan namelijk gebeuren dat wij niet alleen de aantaster bestrijden, maar ook een onschadelijk of zeldzaam exemplaar.
  Voordat wij deze middelen inzetten zullen wij daarom goed onderzoek doen naar de overige op en rond de boom aanwezige dieren.

  - Met biologische bestrijders
  Wij kunnen dieren (bijvoorbeeld lievenheersbeestjes, sluipwespen) uitzetten in uw boom die voor ons de schadelijke diertjes opeten.

  - Chemisch
  Om onszelf, onze leefomgeveing en ons grondwater te beschermen werken wij niet met chemische middelen.


  Kastanje mineermot:


  Kastanjemineermot Bestrijding:
  Een plaag die op vele Paardekastanjes te zien is, is de kastanjemineermot ("Cameraria orhidella").
  Beter gezegd: hetgeen vooral zichtbaar is, is het effect van de larven van deze mot op de bladeren van de kastanjebomen. De larven zorgen namelijk voor een bruine verkleuring op de bladeren, door het verdwijnen van het bladgroen tengevolge van de larven. De bladeren vertonen eerst bruine vlekken, nadien valt het blad vroegtijdig af.
  Het gevolg van deze mot (eigenlijk, van haar larven) is dat de boom niet of onvoldoende energiereserves kan aanmaken tijdens de zomerperiode. Indien dit lang aanhoudt kan dit uitputting van de boom teweegbrengen

  Om de boom reventief te beschermen tegen deze plaag moet men alle afgevallen bladeren afvoeren. Dus NIET enkel de bladeren opruimen van onder de boom en (al dan niet na verhakselen) op een hoop leggen, maar werkelijk het laten afvoeren van de bladeren. Systematisch moet elk blad op de grond weggehaald worden, op deze manier belet men dat de eitjes van de motten, die in het blad zijn gelegd, uitkomen en opnieuw de boom gaan infecteren. Dit is de meest effectieve maatregel.
  Om de boom nog extra te beschermen kan men "feromoonvallen" plaatsen in de bomen.
  Deze vallen lokken de volwassen mannelijke motten m.b.v. van specifieke feromonen (geurstoffen). De motten komen de val binnengevolgen en verdrinken in een vloeistof. Bij het plaatsen van de vallen kan men er immers voor zorgen dat ze amper of niet zichtbaar zijn door ze temidden van de bladeren van de boom op te hangen.

  Deze vallen kunnen een meerwaarde bieden doordat ze de volwassen mannelijke mot vangen (en doden).

  De vallen moeten periodiek worden geleegd en voorzien van een nieuwe capsule feromonen.

  Door deze twee technieken te combineren (= afvoeren van afgevallen bladeren + plaatsen van feromoonvallen) kan men een positieve invloed betekenen voor de bomen.  Toepassing:

  Men kan het beste 4 keer per seizoen de lokstof vernieuwen om de plaag van paardekastanjemineermotten goed te beheersen.

  Eerste keer: begin april
  Tweede keer: eind mei
  Derde keer: half juli
  Vierde keer: eind augustus

  In de maand oktober kunnen de fermoonvallen weer verwijderd en opgeslagen worden. Het water in de fermoonval dient vervangen te worden wanneer het wateroppervlak vol is met mineermotten.

  U dient ook altijd het afgevallen blad van de paardenkastanje zo veel mogelijk te verwijderen en af te voeren!  Handleiding bij het plaatsen van de feromoonval + lokstof voor de beheersing van de; paardekastanje mineermot. Eerst de doorschijnende pot voor een derde vullen met water + enkele druppels afwasmiddel. Daarna de val monteren zoals op de foto: De gele trechter op de doorschijnende pot plaatsen: er zijn 2 inkepingen in de doorschijnende pot en 2 uitsteeksels aan de gele trechter. Zet de uitsteeksels mooi boven de inkepingen en draai de trechter vast op de doorschijnende pot. Het groene deksel op de gele trechter plaatsen: de 4 openingen van het groene deksel op de 4 uitsteeksels van de gele trechter klikken, stevig aanduwen, maar niet té hard duwen. Het touw door 2 tegenoverliggende openingen van het groene deksel steken.
  De val neerzetten, open hetrode of doorzichtige dekseltje in het midden van het grote groene deksel. Haal het groene korfje eruit en plaats het boven op de val. Het zakje met opschrift “Cameraria ohridella” open scheuren. Het feromoon ( een kleine bruine rubberen rondje) rechtstreeks vanuit het zakje in het korfje laten vallen.
  Het feromoonhoudertje (capsule) niet met de handen aanraken. De capsule is doordrongen van “feromoon” en door het vast te nemen zou u er reeds een groot deel van verwijderen. Feromonen zijn natuurlijke, door insecten aangemaakte stoffen die in zeer lage concentraties andere insecten van dezelfde soort aantrekken. Voor de mens zijn ze totaal ongevaarlijk. In de verpakking is het maandenlang houdbaar wanneer u deze in de koelkast bewaart.


  :
  Het korfje met de capsule in de voorziene opening laten zakken, en vervolgens het rode of doorzichtige dekseltje boven op het korfje vastduwen. De val tegen eind april ophangen, ergens centraal in de boomkruin, maar in de onderste helft (max. 1/3 van de kruinhoogte). Het water regelmatig controleren en bij massale vangst verversen. Elk feromoon werkt 6 weken, nadat het uit de verpakking wordt gehaald. Dus na 6 weken is het aan vervanging toe. De complete val uit de boom halen vanaf oktober.
  Beste Frans, Het werkt...er zit nog steeds blad aan de kastanje vorig jaar was de boom al volledig kaal rond deze tijd. Complimenten! Met vriendelijke groet,


  Boom als klimwand:
  Ook dit kunnen wij maken zonder dat de boom hier onder zal leiden. Ideaal zo'n klimwand in je eigen tuin.


  Zieke bomen dankzij verbouwingen en/of tuinaanleg/renovatie:
  Helaas, tarzan komt het (veel te) vaak tegen. Een huis met een hele mooie boom in de tuin gekocht. Huis en tuin worden opgeknapt, binnen drie jaar wordt deze prachtige boom ziek! Dit had voorkomen moeten worden, want vaak is het dan al te laat! Altijd als mensen mij bellen dat hun boom ziek is. Vraag ik hun of hun huis de voorgaande drie jaar is verbouwd of tuin opgeknapt. In 90%! van de gevallen is dat ook zo. Is Tarzan een waarzegger? Dat niet, maar bij verbouwingen en tuin aanleg wordt door bouwvakker en hoveniers geen of onvoldoende rekening gehouden met de wortels van de bomen. Vaak word gedacht dat zolang er niets zichtbaar beschadigd word, er niets aan de hand is! Dit is zeker NIET het geval. De zwakste plek van een boom zit nu juist in de (haar) wortels, het aandrukken of afsluiten van de grond (door het rijden, ophogen, aanleggen gazon of bestrating binnen een straal van 10-15 m vanaf de stam) worden vaak de wortels van de boom onherstelbaar beschadigd. Bij een boom die dit nooit gewend is zullen binnen drie jaar na het aandrukken of afsluiten van de grond de tekenen van ziekte tevoorschijn komen. De boom heeft veel minder blad, het aanwezige blad blijft klein en vaak komen er zelfs al paddestoelen aan de voet van de boom groeien.
  Om de boom beter te maken is lang niet altijd mogelijk en kostbaar. Voorkom dit soort problemen door vanaf het begin een professioneel boomverzorging in te schakelen en ook zijn advies op te volgen. Helaas zijn er maar zeer zeer weinig bouwvakkers en hoveniers/tuinmannen (je zou van deze laatste groep toch verwachten dat zij verstand van bomen hebben) die genoeg verstand van bomen hebben om de boom in te kunnen passen in de nieuwe plannen. Ook tijdens de werkzaamheden word bijna nooit genoeg rekening gehouden met de (haar)wortels van de boom.
  Beste huis en boom eigenaren vraag voordat u met de werkzaamheden begint een boom specialist, en vertel uw aannemer en hovenier naar de boomspecialist te luisteren omdat er anders boetes opgelegd zullen worden. Het komt ECHT heel vaak voor; dat mensen een huis kopen, juist om de monumentale boom en dat pas na alle verbouwingen de boomspecialist er bij gehaald die dan moet constateren dat het te laat is............ Hieronder een verslag van een van de gevallen die Tarzan wekelijks tegen komt. Tarzan werd bij deze monumentale beuk geroepen omdat deze het zo slecht deed. Bij aankomst bleek inderdaad dat deze boom op sterven na dood was. De meeste mensen denken gelijk aan een ziekte in de boom of zo maar uit ervaring weet Tarzan; "bijna altijd wordt slechte gezondheid van een boom veroorzaakt doordat de wortels zijn beschadigd. Eigenlijk zie je nooit dat het probleem in de kroon zit" Na onderzoek bleek inderdaad dat er hier hele ernstige zaken zijn misgegaan. Er was hier drie jaar eerder de tuin opgehoogd oon onder de kroon van de boom. hierdoor ontstaat zuurstofgebrek bij de wortels deze sterven vervolgens af. Doordat de boom dan geen water en zouten kan opnemen zal binnen een aantal maanden of jaren de boom afsterven. Met behulp van Beluchtingsslangen heeft Tarzan nog geprobeerd de boom te redden laten wij hopen dat de boom het toch weet te overleven. Alstublieft mensen: wanneer u wilt ophogen, wilt bestraten, met machines of andere zware dingen onder een boom gaat rijden. Laat dan alstublieft een boomverzorger u adviseren hoe dit aan te pakken.
  DE MEEST GEVOELIGE PLEK VAN EEN BOOM IS ONZICHTBAAR ONDER DE GROND! HOUD HIER ALSTUBLIEFT REKENING MEE!


  3 jaar later..... Ondanks verwoede pogingen weer zuurstof toevoer door de opgehoogde en schandalig verdichte lagen bij de wortels mogelijk te maken m.b.v. beluchtingspijlers was de boom na 3 jaar volledig afgestorven.


  Boom vergiftigd door buurman::
  Het komt helaas wel eens voor dat Tarzan bij zieke bomen wordt geroepen die na onderzoek door Tarzan, Vergiftigd blijken te zijn. Tarzan houdt van bomen en verafschuwt dit soort praktijken! Tarzan gelooft en weet uit ervaring dat er andere oplossingen zijn.
  Voor sommige buren of omwonenden kan een boom een enorm probleem opleveren vaak is het een kwestie van overleg met uw buren. Het komt bijvoorbeeld maar al te vaak voor dat er een boom weg of gesnoeid moet worden van de boomeigenaar omdat "de buren er last van hebben" als ik dan vraag of de buren ooit gezegd hebben last te ondervinden blijkt dit niet zo te zijn en navraag bij buren leert vaak dat deze helemaal geen bezwaar tegen de boom hebben!!
  Tarzan hoopt dat buren met elkaar via een overleg tot overeenkomst kunnen komen over de boom in kwestie.
  Soms is dit overleg om wat voor reden dan ook, moeilijk of zelfs onmogelijk; Tarzan kan dan als bemiddelaar (mediation) optreden. Dit werkt meestal boven verwachting.
  (hiernaast; een boom waarvoor het helaas te laat was, deze wilg is door een buurman vergiftigd)

  Tarzan kan ook wanneer de boom al is vergiftigd, of op een andere manier dood of ziek is gemaakt, via een klein onderzoek uitzoeken of de boom inderdaad opzettelijk is dood gemaakt, of vanzelf is dood gegaan. Tarzan kan vervolgens bemiddelen voor een oplossing of zelfs als deskundige in een rechtzaak u helpen dit soort praktijken aan te pakken.

  Sommige mensen denken dat zij gerechtigd zijn alle takken en wortels die in of boven hun grondgebied hangen weg te hakken. Dit is dus niet zo! Het mag alleen als de boom daar geen blijvende schade van ondervind! Als dit laatste wel het geval is valt het juridsch onder "Machtmisbruik", en is dit zeker strafbaar.
  (hiernaast; Eerst heeft de buurman grote wortels doorgehakt wat zorgt dat rottingsschimmels vrij spel hebben om de boom van binnenuit weg te eten EN zorgt dat deze boom bij (harde) wind spontaan kan omvallen op de huizen, mensen of de weg!)Heeft u erg veel last van bomen in uw omgeving of heeft uw omgeving veel last van uw boom? Dan kunt u bij Tarzan de brochure "bomen in de buurt" bestellen. In deze brochure vind u extra informatie die u kan helpen.
  (hiernaast; Toen de boom ondanks de enorme wortelschade nog niet snel genoeg dood ging heeft buurman 3 gaten in de boom geboord en daar een middel in gegoten (ik ga niet vertellen welke middellen daartoe worden gebruikt). Hierna was de boom inderdaad binnen 2 jaar volledig dood!)Was de boom eenmaal ernstig verzwakt door vergif en wortelschade! dan maken de schimmels (paddenstoelen) het werk af om de boom te verzwakken. Deze buurman heeft niet alleen iets van een ander onherstelbaar kapot gemaakt maar vooral een levensgevaarlijke boom gecreeerd!)


  Massaria Ziekte in Platanen:
  Er is nu ook in het Noorden van Nederland Massaria ziekte geconstateerd. Het grootste probleem van Massaria is dat deze de onderste takken van de plataan onzichtbaar aantast. Door deze aantasting onstaat een verzwakking waardoor op den duur de tak spontaan kan afbreken. Een boomspecialist (zoals Tarzan) kan uw boom onderzoeken op deze ziekte.
  Hieronder ziet u een doorsnede van een platanen tak van wel 35 cm dikte u ziet hier dat meer dan de helft van de tak is aangetast door de ziekte en daardoor ernstig aangetast.  Terug naar hoofdpagina